Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 308479 | Bouwkundig element

Dubbele Belgische mitrailleurpost

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Dubbele betonnen constructie, opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort. Achter en in de spoorwegberm werd de Belgische eerste linie aangelegd. Het betreft een dubbele Belgische mitrailleurpost gericht naar de overstroomde IJzervlakte.


ID: 16645 | Bouwkundig element

Pastorie

Hemmestraat 1 (Nieuwpoort)
Hoekhuis van 1923; wederopbouwarchitectuur met verwerking van lokale kenmerken.


ID: 16646 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Hemmestraat 3-15 (Nieuwpoort)
Rijtje identieke arbeiderswoningen in doorsnee-wederopbouwarchitectuur, ten noorden van de kerk. Aaneenschakeling, volgens spiegelbeeld schema, van enkelhuizen van elk twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), uit de jaren 1920.


ID: 212893 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag aan de IJzer Station

Hemmestraat 30 (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag aan de IJzer van 18 tot 31 oktober 1914 en aan het belang van de spoorwegberm op de lijn Nieuwpoort-Diksmuide. De naamsteen werd hier in 1984 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 16647 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvennest

Hemmestraat 40 (Nieuwpoort)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldak rondom een onverhard erf met vaalt. Wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920, deels met hergebruik van oud materiaal.


ID: 16585 | Bouwkundig element

Stadhuis Nieuwpoort met conciërgewoning

Hendrik Geeraertplein 1, Marktplein 7 (Nieuwpoort)
Huidig Stadhuis met conciërgewoning uitziend op Hendrik Geeraertplein en vermelde overbouwde doorgang naar ontwerp van architecten J. Viérin en F. Van Hove van 1921; jaarankers 1922 in zuidgevel van Stadhuis. Gebouw op grosso modo G-vormig grondplan. Twee bouwlagen onder zadeldaken; noordelijke hoofdvleugel met dubbelhuisopstand van zeven traveeën. Lagere conciërgewoning, eveneens dubbelhuis, tegen zuidelijke zijtrapgevel van oostvleugel.


ID: 16569 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Hendrik Geeraertplein 2 (Nieuwpoort)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met linker dakschild, gedateerd 1922 door middel van sierankers; bakstenen lijstgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met streekgebonden karakter naar ontwerp van architect J. Viérin. Linker zijrisaliet van twee traveeën met bekronende tuitgevel. Zogenaamd Brugse traveeën, links met drielob en rechts rechthoekig afgedekt; houten kruiskozijnen onder meer gebogen links boven, met kleine roedeverdeling en luiken.


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


ID: 92113 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Het orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1927 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens; dit ging verloren in de brand van 1940. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1966.


ID: 16618 | Bouwkundig element

Villa Gounod

Henegouwenstraat 1 (Nieuwpoort)
Hoekhuis bij de Zeedijk met aanpalend koertje, afgezet door middel van bakstenen muur met poortje onder gebogen fronton, en annexe. Onderkelderd rijhuis van vier traveeën aan de Henegouwenstraat, een afgeschuinde hoektravee en een brede travee aan de Zeedijk, twee bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in 1921 in neobarokke stijl. Bakstenen gebouw op sokkel van breuksteen, met gebruik van natuursteen voor decoratieve elementen.