Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 16571 | Bouwkundig element

Hoekhuis ontworpen door A. Golenvaux

Hoogstraat 14-16 (Nieuwpoort)
Klein hoekhuis bij Ankerstraatje. Tegen rechter zijgevel, kruisbeeld onder houten luifel en opschrift: Van oorlog en wee, van rampen op zee, van stormen en onweer, verlos ons O Heer. Breedhuis van één bouwlaag onder zadeldak, uit het begin van de jaren 1920 en gesigneerd A. Golenvaux.


ID: 16577 | Bouwkundig element

Hôtel de l'Espérance

Hoogstraat 2, Langestraat 78 (Nieuwpoort)
Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in het begin van de jaren 1920. Volgens oude foto, vrij getrouwe reconstructie van het vooroorlogs uitzicht in regionale Vlaamse-renaissancestijl van 1603. L-vormig hoekgebouw van twee bouwlagen boven verhoogde begane grond. Hoofdvleugel van vijf traveeën uitziend op Langestraat; rechts zijtrapgevel en haakse zijvleugel van twee traveeën. Links, bijbouw met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen en kort overstekend zadeldak.


ID: 16572 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekhuis

Kaai 23 (Nieuwpoort)
Eclectisch hoekhuis als variante op de regionale Vlaamse-renaissancearchitectuur, uit de jaren 1920. Twee bouwlagen met ongelijke travee-indeling onder meer een afgeschuinde hoek- en deurtravee onder dubbele overstek; rechter travee met overkragende trapgevel.


ID: 308454 | Bouwkundig element

Geallieerde betonnen militaire posten

Kinderlaan (Nieuwpoort)
Minimum vier betonnen militaire posten evenals enkele restanten van betonnen constructies. Deze verdedigingswerken werden tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door geallieerde eenheden.


ID: 16574 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Kokstraat 21 (Nieuwpoort)
Eclectisch rijhuis geïnspireerd op de regionale Vlaamserenaissance-stijl. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architecten M. Braeckman en E. Van Imschoot van 1922. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen.


ID: 16575 | Bouwkundig element

Burgerhuizen naar ontwerp van E. Remacle

Kokstraat 64-66 (Nieuwpoort)
Eclectische eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen met vage art-nouveau-inslag in balkon, houten consoles van de kroonlijst, en houten roedeverdeling van de vensters; naar ontwerp van architect E. Remacle van 1922.


ID: 200834 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen van steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
De fabrieksschoorsteen getuigt van het industriële verleden van deze site, namelijk als restant van de firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques uit 1904-1905. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de schoorsteen versterkt en omgevormd tot observatiepost.


ID: 200837 | Bouwkundig element

Schoorsteen van vlasroterij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
Ronde bakstenen schoorsteen, symbool van het industrieel verleden van deze site en restant van een vlasroterij uit het interbellum, hier opgericht in de jaren 1930 door L. Duron.


ID: 213241 | Bouwkundig element

Naamsteen Observatiepost Steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de achterliggende schoorsteen van een voormalige steenbakkerij, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als observatiepost werd ingericht. De naamsteen werd hier in 1985 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 308344 | Bouwkundig element

Ateliergebouw van steenbakkerij

Koolhofstraat 11 (Nieuwpoort)
Ten westen van de dorpskern van Ramskapelle liggen de resten van een merkwaardig industrieel-archeologisch complex, meer bepaald de ruïnes van een steenbakkerij en een vlasroterij. Van het in 1904-1905 opgebouwde baksteenbedrijf Briqueteries, Tuileries en Céramiques resteert nog het ateliergebouw of de kleibewerkingshal.