Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 16648 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koolhofstraat 5 (Nieuwpoort)
Kort na Eerste Wereldoorlog heropgebouwde hoeve, nabij de Koolhofvaart; losse, U-vormige opstelling van bakstenen bestanddelen onder zadeldak rondom begrint erf. Sobere heropbouwarchitectuur zonder overmatige versiering, geïnspireerd op traditionele regionale hoevebouw.


ID: 16649 | Bouwkundig element

Hoeve Koolhof

Koolhofstraat 7 (Nieuwpoort)
Hoeve met losse bestanddelen. Behouden boerenhuis op terp ten noorden van neerhof met rechthoekige vaalt waarrond dwarsschuur en stallen; terp oorspronkelijk omwald confer sporen van bakstenen brug tussen neer- en opperhof; moestuin voor woonhuis.


ID: 200707 | Archeologisch element

Vuurtoren De Vierboete

Kromme Hoek (Nieuwpoort)
De Nieuwpoortse Vierboete - een verbastering van het Franse "Bouter le feu" - werd gebouwd in de late 13de -begin 14de eeuw, de periode dat de Duitse Hanze onder leiding van de stad Lübeck maritieme contacten aanknoopte met de Vlaamse steden.


ID: 200831 | Bouwkundig element

Steunpunt Seeckt

Kustweg (Nieuwpoort)
Tijdens de oorlog lag er hier een vrij groot steunpunt (Stützpunkt (Stp)). Momenteel blijven er nog drie bunkers en een Flaksite (?) over.


ID: 213292 | Bouwkundig element

Gedenkteken Koning Albert I

Kustweg (Nieuwpoort)
Reusachtig gedenkteken, opgericht als een blijvende hulde aan alle Belgische frontsoldaten en hun aanvoerder, de 'Ridder-Koning' Albert I. Het gedenkteken, naar ontwerp van Julien De Ridder, met ruiterstandbeeld en bas-reliëfs naar ontwerp van Karel Aubroeck, werd op 24 juli 1938 onthuld.


ID: 16578 | Bouwkundig element

Schepenhuis met aanhorigheden

Langestraat 83-89 (Nieuwpoort)
Oorspronkelijk schepenhuis, later stadhuis tot voor 1914 (nummer 89); te samen met aanhorigheden van respectievelijk enkelhuis (nummer 87) en poortgebouw (nummer 85, 83), naar ontwerp van architect J. Viérin van 1924. Nummer 89 Bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond op gemarkeerde sokkel van vermoedelijk deels gerecupereerde zandsteen; getraliede rechthoekige kelderopeningen. Schilddak met centrale achtkantige dakruiter onder ingesnoerde spitsbekroning.


ID: 308380 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 9

Lombardsijdestraat (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 16583 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouwen

Marktplein 5 (Nieuwpoort)
Het college werd opgericht in 1879 door pastoor Wafelaert en vernield in 1914; echter heropbouw in 1922. Schoolcomplex met hoofdgebouwen uit 1922 uitziend op Marktplein en Sint-Sebastiaanstraat. Neogotisch gevelontwerp van architecten Pil en Carbon. Fraaie baksteenarchitectuur van twee via lichte knik aansluitende gevels met twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts ervan, moderne vleugel op hoek bij W. Deroolaan. Achtergelegen speelplaats met architecturaal minder interessante, naast recentere, schoolgebouwen en deels ingebouwde neogotische kapel uit het begin van de jaren 1920.


ID: 16584 | Bouwkundig element

Hal en Belfort

Marktplein 6 (Nieuwpoort)
Hal en Belfort op zuidelijke marktzijde ten noordoosten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk; rechts palend aan het stadhuis via overbouwde doorgang naar het Hendrik Geeraertplein. Na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog naar oorspronkelijke plannen heropgebouwd in 1921-1923 onder leiding van architect J. Viérin. Rechthoekig halgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met licht uitspringende, doch voorts ingebouwde oostelijke vierkante belforttoren met vijf registers.


ID: 16588 | Bouwkundig element

Stadswoningen ontworpen door J. Gunst

Marktstraat 19-23 (Nieuwpoort)
Neogotisch getinte eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect-landmeter J. Gunst en gedateerd 1922 door middel van gevelsteen. Breedhuizen met twee bouwlagen van respectievelijk twee en drie traveeën onder mansardedak. Verticale gevelbelijning door middel van zogenaamd Brugse traveeën..