30839 resultaten
ID: 16586 | Bouwkundig element
Marktstraat 7 (Nieuwpoort)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect P. Vandervoort van 1921. Bakstenen lijstgevel in neoclassicistische stijl. Gemarkeerde bovenverdieping met geblokte pilasters onder geprofileerde en gekorniste kroonlijst. Bekronend driehoekig fronton geopend met oculus tussen bakstenen versiering met hamer en beitel links; passer en tekenhoek rechts.
ID: 16587 | Bouwkundig element
Marktstraat 8 (Nieuwpoort)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1922; gesigneerd architect Léon Neirynck en aannemer Edouard Demorey, in arduinen sokkel.
ID: 213294 | Bouwkundig element
Matrozenlaan (Nieuwpoort)
Gedenkkruis voor de Fransman Pierre Thuret. Deze omgeving was tijdens de oorlog zwaar versterkt en fel bevochten. Thuret kwam in deze omgeving om op 28 januari 1915.
ID: 213620 | Bouwkundig element
Matrozenlaan 16 (Nieuwpoort)
Restanten van een Duitse betonnen militaire post op 'Hoogte 17', door de Duitsers gekend als 'Heksenketel'. Deze omgeving was zwaar versterkt en bevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 308379 | Bouwkundig element
Molenstraat (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.
ID: 308475 | Bouwkundig element
Molenstraat (Nieuwpoort)
Miniatuurmolen uit beton, opgericht op de plaats waar aan het begin van de Eerste Wereldoorlog een molen stond, ter herinnering aan de gevechten op 30 en 31 oktober 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 16650 | Bouwkundig element
Molenstraat 30 (Nieuwpoort)
Kort na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde hoeve met semigesloten opstelling van bakstenen gebouwen onder zadeldak rondom begrint erf, midden volledig bewaarde vierkante omwalling; zuidelijke toegangsbrug met hekpijlers en aansluitende, deels gekasseide oprit.
ID: 16620 | Bouwkundig element
Mosweg 7 (Nieuwpoort)
Eigen woning uit 1956 van architect P. Callebout (Nieuwpoort); gelegen midden verkaveling met moderne huizen, waarvan P. Callebout er zelf meerdere ontwierp. Préfab-bouw, voorgesteld op het Salon International du Bois tijdens Gentse jaarbeurs, 1956; voorbeeld van goed geïntegreerd woonhuis, gekenmerkt door sobere materiaalkeuze en vormgeving in functie van de interieur-exterieur-relatie.
ID: 200826 | Bouwkundig element
Onze Lieve Vrouwstraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit gedenkteken is van de hand van Pieter Braecke en werd onthuld in 1925.
ID: 83681 | Bouwkundig element
Onze Lieve Vrouwstraat 16 (Nieuwpoort)
Burgerhuis van het enkelhuistype van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak. Eclectische baksteenarchitectuur van klokgevel met arduinen plint, uit het begin van de jaren 1920.