Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 83682 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Onze Lieve Vrouwstraat 17 (Nieuwpoort)
Deels vrijstaand hoekhuis met laag ommuurd voortuintje. Breedhuis met ongelijke travee-indeling van vijf + een travee en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak, uit het begin van de jaren 1920. Eclectische wederopbouwarchitectuur; variante op de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Verhoogd risaliet met trapgevel, rechthoekige vensters verdiept in korf- en tudorboogomlijstingen met afzaat, getrapt dakvenster, geprofileerde schoorstenen met pilastertjes, zijtrapgevels, lagere linker zijtuitgevel met muurvlechtingen.


ID: 83678 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Onze Lieve Vrouwstraat 5 (Nieuwpoort)
Burgerhuis met neogotische inslag, van 1921 volgens cartouche, naar ontwerp van architect A. Golenvaux. Linker risaliet van twee traveeën met bekronende trapgevel voorzien van overhoeks topstuk. Korfboogvormige muuropeningen. Twee gekoppelde kelderopeningen met ijzeren hek. Erboven, twee gekoppelde deurvensters met tweedelig bovenlicht voorzien van kleine roedeverdeling, ingeschreven in verdiepte tudorboogomlijsting met boogveld in visgraatverband en gebogen druiplijst; door middel van rondbogen met ijzeren hekje opengewerkte leuning.


ID: 83679 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Onze Lieve Vrouwstraat 7 (Nieuwpoort)
Burgerhuis in neotraditionele stijl, oorspronkelijk van 1913 en na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog gereconstrueerd in 1922. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met geprofileerde schoorsteen.


ID: 83680 | Bouwkundig element

Maria's huis

Onze Lieve Vrouwstraat 9 (Nieuwpoort)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakkapel, van 1922 volgens gevelsteen tussen de uitgelengde consoles van de kroonlijst; naar ontwerp van architect L. Neyrinck. Lijstgevel met linker risaliet van twee traveeën uitlopend op dakvenster dat door bedaking en imitatievakwerk refereert naar de stijl van de Normandische landhuizen.


ID: 16599 | Bouwkundig element

Duynenhuys

Oostendestraat 13-15 (Nieuwpoort)
Voormalig refugium van de Ten Duinenabdij van Koksijde, en verblijfplaats van Albrecht en Isabella tijdens het beleg van Oostende van 1601-1604. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl met regionale inslag naar een ontwerp door de architect Emile Remacle uit 1922-1923, met een vrije reconstructie van de gevel geïnspireerd op de opmetingsplannen door de Mission Dhuicque uit 1916.


ID: 16600 | Bouwkundig element

Neoclassicistische stadswoning

Oostendestraat 30-32 (Nieuwpoort)
Neoclassicistisch rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het begin van de jaren 1920. Gecementeerde pilastergevel met schijnvoegen en lichtblauw beschilderde begane grond. Twee brede middentraveeën onder driehoekige frontonbekroning van dakvenster tussen balustrade.


ID: 200822 | Bouwkundig element

Vuurtoren en betonnen hekwerk

Oude Zeedijk (Nieuwpoort)
De huidige vuurtoren had een voorganger die op dezelfde plaats werd opgetrokken in 1883. Onthoofd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1923 wordt een nieuw exemplaar gebouwd dat in 1926 in gebruik wordt genomen. In 1944 wordt deze toren uit wraakzucht door de Nazi's opgeblazen. De huidige vuurtoren wordt op 21 maart 1949 in gebruik genomen en is wat architectuur aangaat duidelijk geïnspireerd op de toren van 1923-26. Rond het terrein staat een betonnen hekwerk.


ID: 200824 | Bouwkundig element

Restanten van de marine kustbatterij Ramien

Oude Zeedijk (Nieuwpoort)
Restanten van een Duitse batterij uit de Tweede Wereldoorlog, met deels bewaard bakstenen loopgravenstelsel en betonnen bunkers.


ID: 213431 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen naast het kanaal Veurne-Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide.


ID: 213432 | Bouwkundig element

Restanten Belgische militaire keuken Frontzate

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.