Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 301565 | Bouwkundig element

Sifon van de Kruisvaart

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
De sifon van de Kruisvaart is een waterbouwkundige constructie gebouwd in 1859 en aangepast omstreeks 1884, waarin met behulp van een hevel een waterdoorgang kan worden verzekerd onder een kanaal en waarbij de waterhuishouding in twee aparte waternetten, enerzijds voor de scheepvaart en anderzijds voor het polderbeheer, kan worden georganiseerd.


ID: 301719 | Bouwkundig element

Sas van Dierendonck

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Het sas van Dierendonck is een waterbouwkundige constructie gebouwd omstreeks 1867 waarin een schutsluis en een uitwateringssluis worden gecombineerd en waarbij de waterhuishouding in twee aparte waternetten, enerzijds voor de scheepvaart en anderzijds voor het polderbeheer, kan worden georganiseerd.


ID: 302124 | Bouwkundig element

Gedenksteen Belgische militaire weerstandsorganisatie

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van de Belgische militaire weerstandsorganisatie uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen bij het sluizencomplex De Ganzenpoot. In de onmiddellijke omgeving zijn nog meerdere oorlogsgedenktekens gelegen.


ID: 16601 | Bouwkundig element

Haringrokerij Sardinerie Henri Carbonez N.V.

Pieter Deswartelaan 67-69 (Nieuwpoort)
Industriële haringrokerij opgericht in 1901 door Henri Carbonez, gevolgd door toevoeging van een afdeling voor ingemaakte viswaren. Na brand van 1914 en oorlogsschade werd het bedrijf in 1922 heringericht met medewerking van de architecten G. Devalck en A. Tavernier.


ID: 200838 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Ramskapelle

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.


ID: 213242 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag aan de IJzer

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag aan de IJzer van 18 tot 31 oktober 1914 en aan het belang van de spoorwegberm op de lijn Nieuwpoort-Diksmuide. De naamsteen werd hier in 1984 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 213297 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken met Heilig Hartbeeld voor de militaire doden van Ramskapelle uit de Eerste Wereldoorlog, onthuld op 23 juni 1929. In een speciaal daartoe aangelegd perk: op een hoog meerdelig hardstenen voetstuk dat geprofileerd is, naar boven toe verjongt en met geprofileerde kroonlijst is afgewerkt, is een wit beschilderd Heilig Hartbeeld geplaatst.


ID: 213298 | Bouwkundig element

Gedenksteen 6de Linie en Franse 16e Chasseurs à Pied

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Gedenkmuur opgericht door het 6de Linieregiment en het 16de Jagers te Voet uit Frankrijk, ter herinnering aan hun deelname aan de herovering van Ramskapelle op 31 oktober 1914, tijdens de Slag aan de IJzer. Tegen een geelbakstenen muur is een brede bronzen plaat met afgeronde zijkanten bevestigd, hiervoor staat in het midden een grote plaat uit witte natuursteen.


ID: 213433 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op de kruising van de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide met de Ramskapellestraat. Zeshoekige constructie van circa 245 centimeter lang en 225 centimeter breed, opgetrokken uit rode baksteen met bovenaan een betonnen gedeelte, waarin een rode opening zit. Binnenin zijn enkele nisjes uitgespaard. Aan de westkant zit een toegangsopening met trapje.


ID: 213434 | Bouwkundig element

Belgische mitrailleurpost Frontzate

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de berm langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.