Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

686 resultaten


ID: 133391 | Landschappelijk element

Zomereik als grensboom

Sint-Martinusstraat (Heers)
Grensboom van zomerlinde, gelegen op de grens tussen Vechmaal en Oreye, alsook de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. De grensboom is aangeplant op de westelijke berm van de weg, op de plek waar de gemeente- en gewestgrens naar het westen van de weg afbuigt.


ID: 134328 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Keienheuvel

Steenweg 35-37 (Heers)
Kasteel met parkje in landschappelijke stijl met volwassen bomen en op een hoogte gelegen alleenstaand huis van 1904.


ID: 130389 | Landschappelijk element

Monumentale zomereik bij Hof Ter Laken

Ijzerenweg 17 (Heist-op-den-Berg)
Deze imposante eik is het enige restant uit een dreef die verbinding gaf met het Hof van Laken. De solitaire boom is evenwichtig uitgegroeid en is hierdoor beeldbepalend: de boom heeft een uitzonderlijke stamomtrek van 567 cm een totale hoogte van circa 27 meter, een kruindoormeter van 25 meter en een takvrije stam van bij de 7 meter (meting is uitgevoerd in 2006).


ID: 308539 | Landschappelijk element

Tuin van het klooster van Betlehem

Sint-Jozefsdreef (Herent)
Voormalig kloosterdomein met deels bewaarde 19de-eeuwse omheiningsmuur, toegangshek en een collectie monumentale bomen.


ID: 301174 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Middeleeuwse stadsomwalling

Begijnenvest, Nonnenvest (Herentals)
De Begijnenvest en de Nonnenvest vormen samen de laatste restanten van de middeleeuwse, volledig beplante, aarden stadsomwalling. Het is één van de weinig resterende voorbeelden van een dergelijk verdedigingsstelsel. Deels overgeleverd als dreef met opgaande eiken, deels als beplante wal.


ID: 106378 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof van Herentals

Begijnhof 1-26, 27-29, Burchtstraat 16-30 (Herentals)
Deels ommuurd, begraasd en aangeplant, driehoekig pleinbegijnhof met vrij centraal gelegen kerk van 1599-1614, begijnenwoningen, Fundatiehuis en ouderlingenwoningen met gekasseide wegenis. Groene binnenruimte met taxushagen en -bollen uit 1878 en oude boomgaard. Relict van de vesten met eikendreef.


ID: 303359 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Dreefstraat 1 (Herk-de-Stad)
Ommuurde tuin bij de 18de-eeuwse pastorie met nieuwe tuinaanleg van 1980.


ID: 303358 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteel van Halbeek

Halbekerstraat 2 (Herk-de-Stad)
Parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met riant karakter, uit het midden van de 19de eeuw, horend bij een voormalig buitenhuis met hoeve, gelegen op de historische site van het Halbeekhof, feodaal goed met een neerhof-opperhofstructuur en een oudere tuinaanleg.


ID: 304698 | Landschappelijk element

Dreef van zomereik bij Kasteel Het Looi

Pannestraat (Herk-de-Stad)
Een dreef van twee maal acht opgaande zomereiken (Quercus robur) loopt over in een recent vernieuw­de dreef van Canadapopulier (Populus x canadensis). Deze onvolledige dreef markeert de visuele as van de geïsoleerd gelegen boerderij naar het kasteel Het Looi waar ze voorheen een afhankelijkheid van was.


ID: 301571 | Landschappelijk element

Dreven in Westerlo en Herselt

Berglaan, Hoge Dreef, Kaaibeek (Herselt), Annadreef, Hollandse dreef, Koning Leopoldlaan, Kwarekkendreef, Langedreef, Overwijs, Papedreef, Sint-Lambertusstraat (Westerlo)
In de eerste helft van de 17de eeuw, liet Jean-Philippe Eugène de Merode heel wat dreven aanleggen in de heerlijkheid Westerlo waarvan vele tot op heden bewaard bleven, zij het niet met de oorspronkelijke beplanting.