Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1296 resultaten


ID: 79854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gedenkteken 23 april 1918 en linde als vredesboom

Admiraal Keyesplein (Brugge)
Fragmenten van de havendam waartegen het schip 'Vindictive' botste tijdens de raid op Zeebrugge in 1918 (zie St George’s Day Wandeling). Twee op elkaar geplaatste stenen.


ID: 82851 | Bouwkundig element

Landhuis Heester

Annuntiatenstraat 101 (Brugge)
"Heester" uit de 18de eeuw, of "huyzeken van plaisance", "maison de plaisance" met belvedère gelegen in een ommuurde tuin tussen Annuntiaten- en Kleine Nieuwstraat. Oorspronkelijk, grotere beboomde tuin door een 19de-eeuwse verkaveling herleid tot een grastuin met linden. Witbeschilderde tuinmuur met steunberen en segmentboogpoortje met arduinen omlijsting met jaartal "1756". Rechts segmentboogvormige inrijpoort. Aan de Kleine Nieuwstraat torent de belvedère boven de verankerde, blinde bakstenen muur.


ID: 132068 | Landschappelijk element

Welkomstlindes bij Bisschopsdreef

Bisschopsdreef (Brugge)
Aan de toegang van de Bisschopsdreef (zijde Polderstraat) bevinden zich twee welkomstlinden. Het betreffen Hollandse linden die omstreeks 1823 zijn aangeplant. Aan beide zijden van de welkomstlinden bevindt zich een afsluiting van natuurstenen paaltjes verbonden door kettingen, waarvan één afsluitpaal 1763 is gedateerd.


ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


ID: 305831 | Landschappelijk element

Zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Brugge)
In het grasperkje voor de toegang van het kerkhof (en van de voormalige kerk) staat een zilverlinde. Deze boom is in 1920 aangeplant als vredesboom.


ID: 305861 | Landschappelijk element

Opgaande linde en esdoorns als vredesbomen

Gaston Roelandtsplein (Brugge)
Op de hoek van de Generaal Lemanlaan en het Gaston Roelandtsplein staat een jonge, opgaande linde. Deze boom is in 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom dateert van 1920, aangeplant ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 werd deze linde gerooid omwille van ziekte en instabiliteit. Er werd in 2016 een nieuwe linde geplant die voorzien is van een ondergrondse boombunker.


ID: 305834 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindes als vredesbomen

Gentpoortvest (Brugge)
Ter hoogte van de Gentpoort staan drie opgaande lindes, als onderdeel van de geplantsoeneerde stadsomwalling. De zilverlindes zijn in 1928 aangeplant, tien jaar na de Eerste Wereldoorlog, ter herdenking aan de bevrijding van de Stad Brugge.


ID: 74918 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof

Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard.


ID: 79767 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ghysele met erfbeplanting

Groot Ter Doest 11 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype met erfbeplanting. Tegenaan het woonhuis een vleugel voorzien van twee opkamertraveeën. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Toegang tot het erf wordt geflankeerd door twee welkomstlindes met boomkapelletje.


ID: 77105 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Engelendale

Kerklaan (Brugge)
Opgericht in 1932 op initiatief van de toenmalige pastoor C. Cornette ter herinnering aan de verdwenen abdij van Engelendale. Architect Edward Schelstraete (Brugge) staat in voor het ontwerp. In 1994 gerenoveerd en herbeschilderd. Beeldbepalende ligging op de kruising van de Astridlaan en de Kerklaan, gelegen aan een gekasseid pleintje en omgeven door haagbeuk en linden. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op zwarte plint.