Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27124 | Bouwkundig element

Villa Buitenhof

Gentiel Antheunisplein 1 (Oudenaarde)
Villa in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de familie van Gheluwe de Berlaere-Van Cauwenberghe, eigenaars van brouwerij Liefmans, in 1923, na de vernieling van hun huis met brouwerij in Krekelput tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van architect A. Massez. Omheinde tuin en ijzeren toegangshek. Bakstenen villa met gebruik van zandsteen voor decoratieve onderdelen en venster- en deuromlijstingen; twee bouwlagen hoog en afgedekt door mansardedak met dakkapellen.


ID: 27196 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kattestraat 18 (Oudenaarde)
Herenhuis van vier onderkelderde traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met houten dakkapel en oeils-de-boeuf, volgens bouwvergunning van 1906 naar ontwerp van architect A. Massez, voltooid in 1915. Rijkelijk uitgewerkte bovenverdieping onder versierd hoofdgestel en met balusterborstweringen; balkon boven de koetspoort. Gecementeerde koetshuizen en paardenstallen, ijzeren hek ter afsluiting van de tuin en klein huisje met bakoven rechts, naar verluidt een rest van een rij kleine woningen.


ID: 27251 | Bouwkundig element

Café De Hertog van Brabant en Comte de Flandre

Markt 38 (Oudenaarde)
Café, minstens sedert de tweede helft van de 19de eeuw zogenaamd De Hertog van Brabant en Comte de Flandre. Diephuis van drie traveeën, vier bouwlagen boven de kelderverdieping en afgesnuit zadeldak. Pand uit de 17de eeuw met middeleeuwse bouwresten, later verhoogd met een ondiepe verdieping. Verankerde zandstenen lijstgevel met enkelhuisopstand.


ID: 27082 | Bouwkundig element

Textielfabriek en burelen Saffre Frères

Dijkstraat 45, 47A (Oudenaarde)
Gebouwen van weverij en ververij van 1901, uitgebreid in 1908 naar ontwerp van architectenbureau S. De Taeye van Gent, op de hoek met de huidige Blekerijstraat. In de jaren 1920 nog meermaals uitgebreid. Een groot deel van de gebouwen werd circa 2020 gesloopt en een deel wordt nog verbouwd.


ID: 27123 | Bouwkundig element

Hoekpand

Generaal Pershingstraat 9 (Oudenaarde)
Hoekpand met de Gevaertsdreef in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd: de architekt Lippens Jules, Gent, volgens bouwvergunning van 1933 voor eigenaar O. Van den Storme. Zuivere baksteenarchitectuur aansluitend bij het werk van de Nederlandse architect W.M. Dudok en sterk geïnspireerd op Dudoks Raadhuis van Hilversum van 1928. Aansluitende bakstenen muur en vroegere weverij, nu garage met toegevoegde bovenverdieping, in de Gevaertsdreef, gebouwd in 1935 eveneens naar ontwerp van Jules Lippens in de tuin van de woning.


ID: 27181 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteelstraat 11A-B (Oudenaarde)
Zeer ruim onderkelderd herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf, heropgebouwd in opdracht van Th. en C. Liefmans in 1921 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog; bepleisterde en geschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect E. Van Hamme ter vervanging van een huis met een vrij gelijkaardige maar minder uitgewerkte gevel.


ID: 27201 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kattestraat 27 (Oudenaarde)
Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, in zijn huidige vorm een verbouwing van 1862. Heden bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint, met imitatiebanden onder de geprofileerde puilijst.


ID: 27347 | Bouwkundig element

School

Woeker 1-5 (Oudenaarde)
Opvallend gebouw uit 1882-1883, gelegen in voortuintje met ijzeren afsluiting. Plans daterend van 1875 en getekend door stadsarchitect Ch. Vanderstraeten. Langgerekte schoolvleugel van één bouwlaag en zestien traveeën en flankerende hoekgebouwen met onderwijzerswoningen van twee bouwlagen.


ID: 27266 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 63 (Oudenaarde)
Hoekpand met het verdwenen zakstraatje tussen Markt en Hoogstraat, op dezelfde verspringende rooilijn als nummer 62. Diephuis met gecementeerde lijstgevel van drie en vier traveeën en twee en een halve bouwlagen onder vooraan afgeschuind zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw; bewaarde oudere, lagere kern achteraan.


ID: 300039 | Landschappelijk element

Knotessenrij

Varent (Oudenaarde)
In de vallei van de Schamperijbeek, nabij de grens van Oudenaarde en Sint-Maria-Horebeke, staat een knotessenrij als perceelsrandbeplanting.