Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 71611 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenhuis 29 (Dilsen-Stokkem)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Boerenburgerhuis met waarschijnlijk voormalige stal in de vleugel aan straatzijde, twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 71385 | Bouwkundig element

Hoeve De Kamp

Zandstraat 18 (Dilsen-Stokkem)
Langgestrekte hoeve uit het midden van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 205120 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Nieuwstraat 91, 91A (Drogenbos)
In oorsprong woonhuis van een hoeve, kadastraal geregistreerd in 1885. Heden sterk gerenoveerd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat.


ID: 8270 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Bambruggedorp 12 (Erpe-Mere)
Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw, gecementeerd en geschilderd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tuin met Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes-grot met gesmeed ijzeren hekje aan de straatkant.


ID: 8234 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekkantstraat 60 (Erpe-Mere)
Ten zuidwesten, aan de straatkant, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten zuidoosten, aan de straatkant, boerenburgerhuisje met ommuurd voortuintje met gietijzeren hek.


ID: 8238 | Bouwkundig element

Hof ten Dale met kapel

Daalstraat 2 (Erpe-Mere)
Hof ten Dale, reeds vermeld in 1571. Voorheen semigesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met tuin. Gietijzeren inrijpoort opgenomen in bakstenen muur afgedekt met pannen. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Stalvleugel van één bouwlaag onder overhellend zadeldak. In de tuin bevindt zich de eerste kapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransommegang, bestaande uit dertien nagenoeg gelijke neogotische kapelletjes opgericht in 1892.


ID: 8278 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen en kapel

Dorent 32 (Erpe-Mere)
Resterende bakstenen hoevegebouwen van een oorspronkelijke grote gesloten hoeve met bijhorende, maar heden verdwenen jeneverstokerij uit de tweede helft van de 19de eeuw. Behouden boerenburgerhuis, opgevat als een volume van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Aan de straatkant, ten noordoosten van het voormalige erf, restant van de dwarsschuur. Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit dezelfde tijd als de hoeve, opgenomen in de omheiningsmuur van de achtertuin.


ID: 8288 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Erondegemdorp 1 (Erpe-Mere)
Voorheen gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer met tuin, schuin ingeplant grosso modo ten westen van de kerk. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in de deels gesloopte stalvleugel.


ID: 8285 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Brempt

Gentsestraat 119 (Erpe-Mere)
Voorheen omwalde hoeve, vermeld in 1570 als eigendom van de abdij van Drongen. Gesloten hoeve gelegen in een open landschap met bakstenen gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt en toegankelijk via deels gekasseid wegje met recente Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de baan. Boerenburgerhuis met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak met lantaarn, uit de 19de eeuw.


ID: 8286 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Oudenaardsesteenweg 862 (Erpe-Mere)
L-vormig hoevetje met éénlaags boerenburgerhuisje van het dubbelhuistype met zeven traveeën onder zadeldak uit eind 18de - begin 19de eeuw. Bij de steenweg, neogotische Sint-Antoniuskapel op rechthoekig plan met driezijdige sluiting onder leien zadeldak. Witgeschilderd gebouw van baksteen op arduinen plint.