448 resultaten
ID: 82243 | Bouwkundig element
Wijngaardplein 14 (Brugge)
Gebouwd boven de sluis. Zeldzaam voorbeeld van stuw- en afsluitwerk voorzien van drie stuwgaten, waarvan één dichtgemetseld (links), één voorzien van ijzeren afsluitplaat (rechts) en centraal afgesloten door een houten deur met natuurstenen middenstijl. Vrijstaand pand, eertijds gebouwd in 1519 naar aanleiding van herbouw van het sluizencomplex met het oog op waterhuishouding en waterpeilbeheersing van de binnenreien.
ID: 79973 | Bouwkundig element
Wulfsberge (Brugge)
Sas over het Lisseweegs Vaartje. Het Vaartje werd circa 1200 (?) aangelegd vanuit de Ieperleet (de huidige Oostendse Vaart) en stroomde noordwaarts tot het hier door de Zwankendam werd gestopt. Het speelde een rol bij de afwatering van Brugge maar was ook economisch een belangrijke verbinding met Brugge, met name voor het vervoer van zware lasten en personen.
ID: 308164 | Landschappelijk element
Damme, Moerkerke (Damme)
Het tracé van de Lieve in de gemeente Damme is een relict van het historisch binnenscheepvaartkanaal dat tussen 1251 en 1269 van Gent tot Damme werd aangelegd. Waar de Gentse Lieve door het Brugse Vrije liep moest een brede strook land worden onteigend, dit is tot op vandaag duidelijk zichtbaar in de percelering. De waterloop zelf is gereduceerd tot gracht en op andere plaatsen slechts zichtbaar als kleine verzinking in het reliëf.
ID: 308376 | Archeologisch geheel
Bekofstraat, Bloedputstraat, Damse Vaart-Oost, Krinkeldijk, Monnikeredestraat (Damme)
Monnikerede maakt deel uit van het verdwenen middeleeuws havennetwerk van Brugge.
ID: 308375 | Archeologisch geheel
Damse Vaart-Noord, Krinkeldijk, Natiënlaan, Oostkerkestraat, Oude Westkapellestraat (Damme)
Hoeke maakt deel uit van het verdwenen middeleeuws havennetwerk van Brugge.
ID: 78873 | Bouwkundig element
Damse Vaart-Oost (Damme)
Restanten van de zogenaamde sifons, de hevelduikers waarmee het Schipdonk- en Leopoldkanaal onder de Damse Vaart werden geleid. Bij uitbreiding ging deze naam gelden voor de omgeving rond deze constructie, gekenmerkt door grote bedrijvigheid in steenbakkerijen en aanlegplaatsen langs de Damse Vaart en de bijhorende herbergen.
ID: 78714 | Bouwkundig element
Ketelstraat (Damme)
Sas (of sluis) van de Lieve, één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode kort na 1616.
ID: 306665 | Landschappelijk element
Krinkeldijk (Damme)
De Krinkeldijk vormt een visueel opvallende landschapsstructuur door zijn hoogte en door zijn gevarieerde begroeiing (vooral opgaande bomenrijen, maar ook knotbomen en struwelen). Het is een gaaf voorbeeld van een 12de-eeuwse defensieve, zeewerende dijk met een opvallend grillig tracé.
ID: 308537 | Bouwkundig element
Leopoldsvaart-Oost, Schipdonkvaart-Zuid (Damme)
Sifon van het Zuidervaartje onder het Schipdonkkanaal
ID: 78734 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rabattestraat (Damme)
Sluis van het Zwin, ook gekend als de zogenamade "Sleckeput", één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode na 1616, hoewel door sommige bronnen ouder gedateerd (zie kazemat, Haringmarkt en sas van de Lieve, Ketelstraat). Poel en restanten van opgaand metselwerk midden in een weiland.