Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 56479 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Plantenstraat 81 (Oostende)
Enkelhuis in art deco, uit interbellum. Drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën Bakstenen opstand met verwerking van simili onder uitkragende kroonlijst. Brede travee met doorgetrokken trapezoïdale bow-window tussen pseudo-lisenen met meerledig profiel.


ID: 56480 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Plantenstraat 92 (Oostende)
Appartementsgebouwtje aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, uit jaren 1930, bij hoek Hennepstraat. Drie bouwlagen en vijf traveeën onder plat dak.


ID: 56481 | Bouwkundig element

Burgerhuis in eclectische stijl

Platformstraat 1 (Oostende)
Burgerhuis in eclectische stijl van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) naar ontwerp van architect Louis Van Graefschepe (Oostende) gesigneerd boven plint uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel deels gecementeerd met gebruik van arduin voor onder meer plint en venster- en deuromlijstingen.


ID: 72938 | Bouwkundig element

Geodetisch signaal

Polderdijk (Oostende)
Ten noorden van de Polderdijk, recht tegenover de hoeve "'t Meeuwenhof" (Polderdijk nummer 1), staat een opvallende gietijzeren paal op een sokkel van baksteen en arduin met inscriptie "STATION GEODESIQUE 1853".


ID: 77902 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost van de Tweede Wereldoorlog

Polderdijk (Oostende)
Duitse observatiepost van de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan een scherpe bocht van de Polderdijk, ter hoogte van het geodetisch punt. Maakt deel uit van de zuidelijke flank van het 'Landfront' flankerend in de richting van Stene, een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 77903 | Bouwkundig element

Duitse geschutskazemat  van de Tweede   Wereldoorlog

Polderdijk (Oostende)
Duitse geschutskazemat (type Regelbau 667) van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de zuidelijke flank van het 'Landfront' flankerend in de richting van Stene, een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 307519 | Landschappelijk element

Legaardsdijk Gouwelozekreek

Polderdijk (Oostende), Schorrendijk (Oudenburg)
Zeedijk uit 1626, 1723 en 1737, die de Gauwelozekreek aan de oostzijde bedijkt. De Gauwelozekreek is begin van de 19de eeuw grotendeels gedempt of gekanaliseerd, maar de dijk is in het landschap blijven liggen.


ID: 56630 | Bouwkundig element

Hoeve Meeuwenhof

Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.


ID: 56631 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Polderdijk 2 (Oostende)
Kleine lage hoeve van het langgestrekte type uit de 19de eeuw in een bocht van de dijk, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid als "cabaret".


ID: 56416 | Bouwkundig element

Watertoren

Populierendreef (Oostende)
De nieuwe watertoren in het Maria-Hendrikapark wordt opgetrokken in 1959 naar ontwerp van ir. F.G. Riessauw, professor aan de Universiteit van Gent, en uitgevoerd door aannemer N.V. Vanonkelen uit Tienen. Betonnen constructie met parement in gele baksteen. Watertoren van het type zuilvorm zonder uitwendig onderscheid tussen voet en kuip (type B/B1).