Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 56825 | Bouwkundig element

Loodswezengebouw

Sir Winston Churchillkaai 2 (Oostende)
Voormalig Loodswezengebouw, nu Zeewezengebouw, gelegen op het smalle schiereiland tussen de Voorhaven (aanlegplaats ferry’s) en het Montgomerydok.


ID: 56804 | Bouwkundig element

Hoekcomplex met herberg en appartementen Cap'Horn

Slachthuiskaai 1 (Oostende)
Afgerond hoekcomplex met herberg en appartementen van circa 1900. Lijstgevel met houten kroonlijst; drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen pseudo-mansardedak met drie dakvensters.


ID: 56827 | Bouwkundig element

Zeesluis Demey

Slijkensesteenweg (Oostende)
Sluis in het Vlotdok, als toegang tot de Handelshaven, gebouwd in de kom van de oude Franse spuikom; eerste steenlegging op 19 juni 1898 door Koning Leopold II. Genoemd naar ir. P. De Mey, die de leiding heeft over de uitbreidingswerken van de haven tussen 1898 en 1914.


ID: 56831 | Bouwkundig element

Gebouw van de havendirectie met directeurswoning

Slijkensesteenweg 1 (Oostende)
Gebouw van de havendirectie met woning, gelegen dichtbij de Demeybrug aan de Oostkaai-Vlotdok, te bereiken noord via aansluitende bakstenen trappen met natuurstenen bossage. In 1908 bereiken het Stadsbestuur en het Bestuur van Bruggen en Wegen een overeenkomst waarbij onder meer de stad zou instaan voor de bouw van een "havenmeesterij" aan de Oostkaai-Vlotdok. In 1909 wordt de opdracht toegewezen aan aannemer Joseph Sanders; afgewerkt in 1910. Vierkant losstaand gebouw van twee/drie bouwlagen onder plat dak met een neoclassicistische, sobere vormgeving.


ID: 56840 | Bouwkundig element

Staatsmarineschool

Slijkensesteenweg 2 (Oostende)
Voormalige Staatsmarineschool in de internationaal "moderne stijl" naar ontwerp van architect P. Verbruggen (Brussel) van 1930 en vermoedelijk nog voor de Tweede Wereldoorlog uitgebreid ten westen met onder meer een directeurswoning; ontworpen als antwoord op architectuurwedstrijd van Ministerie van Transport voor twee zeevaartscholen, in Antwerpen en Oostende.


ID: 56833 | Bouwkundig element

Douanegebouw

Slijkensesteenweg 3 (Oostende)
Alleenstaand gebouw van begin 1900; vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder plat zinken dak. Monumentaal neoclassicistisch gebouw van baksteen op arduinen plint, geritmeerd door gecementeerde, gesuperposeerde pilasters, geblokt op begane grond.


ID: 56834 | Bouwkundig element

Stapelhuis

Slijkensesteenweg 3A (Oostende)
Alleenstaande onderkelderde opslagplaats van begin 1900, in monumentale neoclassicistische bouwtrant; zeven/drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Bakstenen gebouw op arduinen plint waarin getraliede kelderopeningen.


ID: 77741 | Bouwkundig element

Betonnen magazijnbunker van de Tweede Wereldoorlog

Slipwaykaai (Oostende)
Betonnen magazijnbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944). Bunker van het type "1 x Verstärkt feldmäbig" magazijnbunker.


ID: 56852 | Bouwkundig element

Eclectisch samenstel van burgerhuizen

Sportstraat 11-15, 19-23, 27-31 (Oostende)
Eclectisch samenstel uit begin 20ste eeuw als deel van aansluitende huizenblokken aan Velodroomstraat nummers 56-66 en Frans Musinstraat nummers 8-26.


ID: 56853 | Bouwkundig element

Villa Albert en Villa Leo

Sportstraat 20-22 (Oostende)
Art-decogetint hoekpand bij Eduard De Cuyperstraat, uit interbellum, in plint gesigneerd architect A. Devreese (Oostende). Twee bouwlagen en vier traveeën onder meer twee blinde + één veelzijdige hoektravee + twee traveeën onder meer één blinde onder zadeldak (mechanische pannen).