Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

447 resultaten


ID: 78763 | Bouwkundig element

Sluiswachterwoning bij de Zwarte Sluis

Roden-Ossestraat 4 (Damme)
Voormalige sluiswachterwoning bij de Zwarte Sluis, opklimmend tot de 17de eeuw. In 1926 wordt het westelijk aansluitende schuurtje opgericht. Huis aansluitend bij het langgeveltype met bakhuis, woonhuis, stal en recenter schuurtje.


ID: 308538 | Bouwkundig element

Pompgemaal van het Zuidervaartje

Schipdonkvaart-Zuid (Damme)
Pompgemaal van het Zuidervaartje met regelbare schuif op het Schipdonkkanaal en uitstroomconstructie in het Leopoldkanaal.


ID: 78919 | Bouwkundig element

Sashoeve

Versevaartdijk 1 (Damme)
18de-eeuws hoeve van het langgeveltype gelegen in de kern van het gehucht Pereboom. Genoemd naar de sas van de voormalige Verse Vaart die zich onder het huis bevindt. Breedhuis, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met dijk). Boerenhuis van zes traveeën + stal + schuurtje in rode baksteenbouw.


ID: 78788 | Bouwkundig element

Blauwe Sluis

Zeedijk (Damme)
De "Blauwe Sluis" dateert van 1746 en ligt onder de Zeedijk bij de kreek "het Lapscheurse Gat", op de grens met Nederland. Het Lapscheurse Gat ontstaat wanneer in 1583 de dijken bezuiden Sluis door de watergeuzen strategisch worden doorbroken, en het hele gebied zuidwaarts overstroomt. Daarbij wordt de oorspronkelijke kern van Lapscheure volledig van de kaart geveegd. In 1611-1613 worden de Zeedijk en aansluitend de Sint-Pietersdijk opgeworpen om de onder water gezette gronden te herwinnen. De Blauwe Sluis dateert van 1746 en wordt gebouwd in opdracht van de zes Wateringen ter vervanging van een oudere zogenaamd "Sint-Jobsluis".


ID: 54632 | Bouwkundig element

Pomphuis

Nieuwe Rijksweg (De Haan)
Pomphuis met bijhorend installaties, daterend uit het begin van de 20ste eeuw en een getuige van de waterwinning in het duinengebied in die periode. Roodbakstenen volume met een blauwhardstenen plint en verlevendigd met witte baksteen, onder een zadeldak met overstekende dakranden op sierlijk uitgewerkte, houten schoorstukken.


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 135187 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Ooidonk en Leiemeersen

Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Sint-Martens-Leerne (Deinze), Deurle (Sint-Martens-Latem)
De Leiemeersen tussen Deinze en Deurle omvatten het kasteeldomein van Ooidonk. De aanleg van het kasteeldomein is vervlochten met het Leielandschap. De kleinschalige dorpskern van Bachte-Maria-Leerne is via de Ooidonkdreef verbonden met het kasteeldomein. De door graslanden gedomineerde meersen bevatten enkele afgesneden Leiemeanders. In het oosten ligt het Kasteeltje Ter Laecke aan een Leiemeander. In het zuiden ligt de site van de sluis en balansbrug van Astene-Sas.


ID: 210404 | Bouwkundig element

Tekenschool, stadswaag en vredegerecht

Guido Gezellelaan 55 (Deinze)
Modern gebouw van 1937 naar ontwerp van architect Herman Van Ooteghem, leraar aan de academie. In 1938 verhuisde de tekenschool, stadswaag en vredegerecht in 1870-72 naar deze locatie. Nog behouden oorspronkelijke zijgevel uitziend op de binnenplaats zijde Kalkhofstraat, opgetrokken uit platte gele baksteen met zogenaamde Dudokvoeg en brede vensters met vernieuwd aluminium schrijnwerk.


ID: 38059 | Bouwkundig element

Sas van Astene

Hellestraat (Deinze)
Aangelegd bij het hekken van het Leiekanaal in 1860 waarbij een grote bocht van de Leie afgesneden werd. Houten ophaalbrug met portiek, in 1896 vervangen door de huidige ijzeren T-vormige ophaalbrug en drie vaste traveeën.


ID: 35512 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Wallen

Veldestraat 21 (Deinze)
Omgracht goed, gelegen aan de Kale en tegenover het kasteel van Kervyn de Meerendré. Eenvoudig kasteeltje van zeven traveeën en twee bouwlagen, waarschijnlijk wederopbouw van circa 1800. Over walbrug, ten noorden, muur met korfboogpoort met zandstenen negblokken en waterlijst, waarin nu een gietijzeren hek hangt, en bekroond met kantelen.