Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

596 resultaten


ID: 133308 | Landschappelijk element

Twee geënte lindes bij het Kapelleke van de Maarschalk

Diestsebaan (Herselt)
Aan weerszijden van het kapelleke van de Maarschalk zijn twee geënte lindes geplant. Deze twee lindes zijn typische kapelbomen die een kapel gewijd aan Maria begeleiden.


ID: 133319 | Landschappelijk element

Opgaande eik met boomkapel

Goorbeek (Herselt)
Op een kruispunt van wegen werd tegen een opgaande eik een mariakapel bevestigd. Op die manier vervult de boom nu een functie als kapelboom.


ID: 300847 | Landschappelijk element

Vergroeide kapellinde

Lindenstraat (Herselt)
Op de hoek van de Lindenstraat te Herselt staat een lindeboom met een vreemde stamvorm. Uit de topografische kaart van 1930 blijkt dat hier toen een kapel stond, die in de jaren 1960 alweer is verdwenen. Wellicht werd de linde aangeplant als kapelboom en is deze als enige bewaard gebleven.


ID: 39680 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Westerlosesteenweg (Herselt)
Kapel opgericht in 1883 en gelegen op een omhaagd perceel met linde achter de kapel.


ID: 216023 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in eik

Diepestraat (Herzele)
Boomkapelletje aan hoek Diepestraat met Nieuwpoortmolenstraat. Houten Mariakapelletje opgehangen aan een eik bij een kruispunt van veldwegen naast twee zitbanken met uitzicht op akkergrond.


ID: 301043 | Landschappelijk element

Netwerk van geschoren hagen

Diepestraat (Herzele)
De oude hagen bevinden zich op de berm van een onverharde holle weg (Diepestraat) en aansluitend op de grens van enkele weiden ten noordwesten van Hillegem. Het gaat om een structuur van geschoren hagen met achterstallig onderhoud van eenstijlige meidoorn (Crataegus monigyna), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131152 | Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel bij kruispunt

Hekkestraat, Steenhuizestraat (Herzele)
Opgaande linde met boomkapel bij het kruispunt waar de Hekkestraat uitkomt op de Steenhuizestraat. Reeds op de 18de eeuwse Kaart van Ferraris staat hier een kruis of een kapel ingetekend. Het is niet erg duidelijk wat het precies is geweest, maar de boom met boomkapel is hier duidelijk het gevolg van een continue voortzetting van een devote aanplanting horende bij een religieus bouwkundig element of symbool.


ID: 305783 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij Kapel Sint Apollonia ten Doorn

Hogeweg, Winkelstraat (Herzele)
In het Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst werd in 1989 melding gemaakt van de slechte toestand van de kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn en bijhorende boom. Bij een latere restauratie is de eeuwenoude meidoorn verwijderd en vervangen door een nieuwe meidoorn op halfstam.


ID: 9049 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Korrestraat (Herzele)
De kapel is gelegen op een helling in een open landschap en wordt omgeven door lindebomen. Een jaartal op een nis in de gevel dateert de kapel in 1781.


ID: 300845 | Landschappelijk element

Geleide zilverlinden rond Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Korrestraat (Herzele)
Met uitzondering van de straatzijde is de Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën volledig omringd met een leibomenrij van zilverlindes. Voor deze toepassing werd de cultuurvariëteit ‘Brabant’ gebruikt omdat deze zich goed laat leiden.