Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 80547 | Bouwkundig element

Sint-Catharinakapel

Lillo Steenweg (Houthalen-Helchteren)
Zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis van twee traveeën, daterend van 1617, confer jaartalankers, alhoewel er al in 1595 sprake was van een bedehuis op deze plek.


ID: 80621 | Bouwkundig element

Kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Maastrichtsestraat (Houthalen-Helchteren)
Rechthoekig gecementeerd bakstenen wegkapelletje onder zadeldakje op tweemaal afgeschuinde sokkel, opgericht in 1938.


ID: 80623 | Bouwkundig element

Kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Oude Postbaan (Houthalen-Helchteren)
Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldakje met metalen kruis, van 1912. Rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 80629 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sonnisstraat 106 (Houthalen-Helchteren)
Wat achterin aan een veldweg gelegen, voor het woonhuis van een beukenhaag voorziene, leeg- en alleenstaande, langgestrekte hoeve, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 135148 | Landschappelijk geheel

Houthulstbos

Houthulst (Houthulst), Langemark, Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle), Staden (Staden)
Het Houthulstbos bevindt zich op een interfluviale kam tussen het bekken van de Blankaart en het bekken van de Ieperlee en het Engelendelft. Eertijds strekte het Houthulstbos, ook bekend als het Vrijbos, zich uit tussen Diksmuide, Ieper, Roeselare en Torhout. De graven van Vlaanderen beheerden het deel ten noorden van de Korverbeek en de Franse Abdij van Corbie het deel ten zuiden ervan. Verspreid komt nog heidevegetatie voor die een relict vormt van de vegetatie in het voormalige veldgebied. In het huidige bos is de rechtlijnige, geometrische aanleg nog goed herkenbaar met nog enkele dreven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde dit bos een belangrijk strategisch punt voor de Duitsers. Na de Eerste Wereldoorlog schoot er zo goed als niets meer over van het bos, maar werd het toch opnieuw aangeplant.


ID: 79404 | Bouwkundig element

Kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

7e-Geniestraat (Houthulst)
Kapelletje voor Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes. Jaarsteen "1958".


ID: 79510 | Bouwkundig element

Vrijstaande pastorie

Esenstraat 2 (Houthulst)
Vrijstaande pastorie, gelegen op een boogscheut van de Kerkhofstraat en de Sint-Laurentiuskerk. In de jaren 1920 wordt de pastorie heropgebouwd naar ontwerp van architect Maurice Dinnewet (Brugge). Het oorspronkelijke hekwerk tussen bakstenen pijlers is verwijderd. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.


ID: 79413 | Bouwkundig element

Lourdesgrot in het Rotsebos

Eug. de Grootelaan (Houthulst)
Lourdesgrot in het zogenaamde "Rotsebos" onder meer met sparren, rode beuk, esdoorn, acacia en eiken. Wellicht werd het Rotsebos met de Lourdesgrot net als de rest van het Bos van Houthulst vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 heropgebouwd. Langs de Rotsewegel drie staakkapelletjes, tevens een aantal ommegangkapelletjes uit de jaren 1960; Lourdesgrot centraal in het bos.


ID: 79562 | Bouwkundig element

Kapel

Groenestraat 51 (Houthulst)
Kleine kapel uit de jaren 1920 bij de erftoegang van een gesloopte wederopbouwhoeve. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond met gecementeerde gevel met imitatievoegen en het opschrift "AVE MARIA". Heiligenbeeld ontbreekt.


ID: 79566 | Bouwkundig element

Kapel van 1943

Hoge Ieperweg 18 (Houthulst)
Kapel van 1943 bij sterk verbouwde hoeve. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, zie opschrift boven toegang. Bedehuisje op rechthoekige plattegrond met rondbogige toegang. Blauw beschilderd interieur met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes achter ijzeren hekken.