444 resultaten
ID: 19419 | Bouwkundig element
Lange Violettestraat 42 (Gent)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak, uit de 17de eeuw. Gerestaureerde barokke trapgevel met 6 treden en een topstuk.
ID: 25367 | Bouwkundig element
Mageleinstraat 21, 21A-G (Gent)
Breedhuis met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak met dakvenster en twee dakkapellen; voorgevel door stenen cijfers onder de kroonlijst gedateerd 1699. Traditionele barokarchitectuur. Bak- en zandsteenbouw gerestaureerd met Franse kalkzandsteen.
ID: 20973 | Bouwkundig element
Provenierstersstraat 45 (Gent)
Baroktoegangspoortje tot voortuin: spiegelboogdeur met gesmeed ijzeren deurraampje en met geblokt arduinen beloop ingeschreven in rechthoekige omlijsting met kroonlijst. Geschilderde en verankerde baksteenbouw, spiegelbeeld van nummer 41..
ID: 26887 | Bouwkundig element
Putkapelstraat 101 (Gent)
Barok kapelletje, opgericht in 1687 op de plaats waar gewijde vaten, gestolen in de Sint-Martenskerk te Kortrijk, teruggevonden werden. Belangrijk bedevaartsoord tot de Tweede Wereldoorlog. In 1944 grotendeels vernield door brand en heropgebouwd in 1958-60 naar ontwerp van architect A. Bressers.
ID: 25886 | Bouwkundig element
Rekelingestraat 5, 5A, Sint-Veerleplein 5B (Gent)
De oorspronkelijke Vismarkt werd na de brand van 1872 uitgebreid op L-vormige plattegrond en voorzien van nieuwe ingang in de Rekelingestraat. naast het Nieuw Vleeshuis waarmee hij onderling verbonden is. Monumentale ingangspoort in barokstijl van twee bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd onder leiding van Adriaan Van der Linden in 1689. De twee gevels die in de Rekelingestraat toegang verleenden tot de overdekte Vis- en Vleesmarkt zijn reconstructies van gotische en traditionele bak- en zandsteenarchitectuur en dateren van 1872.
ID: 18820 | Bouwkundig element
Sint-Margrietstraat 11 (Gent)
Voormalig spreekhuis van het Augustijnenklooster, thans pastorie van de Sint-Stephanusparochie. Imposante pilastergevel in barokstijl met classicistische inslag, volgens archiefstukken in 1719 opgetrokken na sloping van een aantal vervallen kloosterpanden.
ID: 25841 | Bouwkundig element
Sint-Michielsplein 30 (Gent)
In 1440 werd de bouw van de huidige Sint-Michielskerk begonnen waarbij aanvankelijk het oude vroeggotische koor behouden werd. Laatgotische basiliek in Brabantse stijl met plattegrond in de vorm van een Latijns kruis, driebeukig schip van vijf traveeën met vijf zijkapellen; portaal met breedte van middenbeuk en anderhalf travee diep tussen de eerste twee traveeën vormt de benedenruimte van de ingebouwde vierkante westtoren.
ID: 25893 | Bouwkundig element
Sint-Veerleplein (Gent)
Zandstenen barokpoortje, vermoedelijk voormalige toegang tot het gesticht voor weesjongens op Bisdomplein, later overgebracht naar het Museum voor Stenen Voorwerpen en circa 1913 hier geplaatst als achterpoortje van een huis aan de Kraanlei. Daterend van de tweede helft van de 17de eeuw.
ID: 25902 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steendam 11 (Gent)
De pastorie van Sint-Jacob werd in 1952 deels afgebroken en heropgebouwd naar plannen van Valentin Vaerwyck en Jean Hebbelynck, met recuperatie van bestaande elementen zoals de barokke, 18de-eeuwse deuromlijsting. Aansluitende tuin.
ID: 19887 | Bouwkundig element
Tweebruggenstraat 34-36 (Gent)
Grotendeels behouden 17de-eeuwse gebouwen, met uitzondering van het gesloopte kwartier van de abdis en de in begin 19de eeuw door brand vernielde gebouwen. De oude kloostergang bestond uit rondom een niet volledig gesloten rechthoekig hof gerangschikte panden en een kapel met westtoren aan de noordelijke kant van de hof. De kapel werd aanzienlijk verfraaid eind tweede kwart 17de eeuw. In de 18de eeuw werden de overige kloostergebouwen vergroot en verbouwd naar ontwerp van architect Bernard de Wilde. Nog latere uitbreidingen.