Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

777 resultaten


ID: 21614 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Langwaterstraat 15 (Genk)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.Waterput ten zuidoosten op het erf.


ID: 18818 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster

Academiestraat 1 (Gent)
Vermoedelijk in 1295 vestiging van de eerste augustijnen in een huis genaamd "ter Capellen", gelegen in de wijk de Briel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt, volgens de traditie geschonken door Gerelmus Borluut en gelegen nabij een kapel, gewijd aan Sint-Stephanus, welke aanvankelijk dienst deed als kloosterkerk.


ID: 215677 | Bouwkundig element

Bloemisterij

Alfons Braeckmanlaan 430 (Gent)
Bloemistenwoning met aansluitend een grote inpakhal, watertoren en stookplaats met schoorsteen. Volgens een bouwaanvraag van 1909 werd de woning gebouwd in opdracht van Augustus Toeffaert, bloemist uit Gentbrugge. De bijgebouwen werden vermoedelijk kort na 1909 gebouwd.


ID: 26961 | Bouwkundig element

Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Jozef

Ebergiste De Deynestraat 1-2, 4, 7-9, 2A-G, 1A-B (Gent)
Gesticht en schoolcomplex van de broeders van Liefde, opgericht circa 1928-1930 op het domein van het voormalig kasteel Blekerij met gedeeltelijk bewaarde parkaanleg en vijver. Ruim gebouwencomplex in art-decostijl naar ontwerp van architect A. Van de Vijver.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.


ID: 18316 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain

Jozef Guislainstraat 43-45, 43A-D (Gent)
Het complex vormde voorheen het Guislaingesticht, daarvoor Krankzinnigengesticht voor mannen. Volgens richtlijnen van professor dr. Guislain werd het complex naar een ontwerp van 1852 van architect Adolphe Pauli aangevat in een eclectische stijl. Het complex omvat ook bijgebouwen, zoals werkplaatsen en stallen, gebouwd in 1866, volgens een ontwerp van 1863. In 1928 volgde een restauratie van de hoofdvleugels en werden een nieuwe kapel, watertoren en woonhuizen van de geneesheer en de aalmoezenier gebouwd naar ontwerp van Alfons Van de Vijver.


ID: 26461 | Bouwkundig element

Textielbedrijf E. De Porre

Jules de Saint-Genoisstraat 99-101, 101A, 99A (Gent)
Textielbedrijf E. De Porre, gesticht in 1895. Eerst katoenweverij, in 1927 uitgebreid met een spinnerij. Het merendeel van de gebouwen werd opgericht na de oorlogsschade van 1944. De site wordt sinds 2010 door sogent herbestemd en herontwikkeld tot een multifunctionele site met ruimte voor groen, wonen en publieke functies.


ID: 20564 | Bouwkundig element

Complex van de watervoorzieningsdienst

Kattenberg 2 (Gent)
Op het bouwblok dat gevormd wordt door de Kattenberg, de Gaspar de Careyerstraat, de Victor Hortastraat en de Jakob Jordaensstraat werd tussen 1880 en 1977 in verschillende fasen een infrastructuur voor waterbevoorrading uitgebouwd door de Gentse Watermaatschappij.


ID: 26490 | Bouwkundig element

Kasteel Van den Hove

Meersemdries 2 (Gent)
Volgens kadastergegevens had het oorspronkelijk kasteeltje van 1881 een vierkante plattegrond met een uitbouw op de zuid-westhoek en de zuid-oosthoek. Het werd aanzienlijk vergroot in 1896 waarbij onder meer de uitbouw op de zuid-westhoek uitgebreid werd tot de huidige uitspringende vierkante watertoren. Laatste wijzigingen dateren van 1921.


ID: 19148 | Bouwkundig element

Sint-Baafsabdij

Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.