Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 73766 | Bouwkundig element

Maalderij

Gauwstraat 1/1-2, 1/4-6 (Brakel)
Leegstaande maalderijgebouwen naar verluidt tot voor tien jaar in gebruik, interieur en installatie ontmanteld. Volgens kadasterarchief en cartografisch materiaal bebouwing, oorspronkelijk horend bij eigendom Neerstraat nummer 54, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Sinds de eerste helft van de 19de eeuw oliemolen, aangedreven door paardenkracht.


ID: 73772 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Ruygerswatermolen

Geraardsbergsestraat 20 (Brakel)
Gesloten hoeve in baksteenbouw onder pannen zadeldaken, vroeger met watermolen, gelegen naast Dorenbosbeek met verdwenen bijpas en spaarbekken.


ID: 74065 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norman

Kasteeldreef 2 (Brakel)
Kasteelpark met rechthoekige omgrachting en kleine vijver, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; grachtenpatroon mogelijk deels teruggaand op een aangepaste oudere site met walgrachten. Kasteel van twee bouwlagen op hoog souterrain met gewelfde ruimten, vermoedelijk circa 1850 door de familie Vermeulen vrijwel herbouwd. Poortgebouw uit de 17de eeuw achter de gemetste bakstenen brug over de noordelijke kasteelgracht. Kapelletje van 1943, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Dreef van opgaande linden, ten oosten van het kasteel ommuurde moestuin en enkele bos- en graslandpercelen.


ID: 73789 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Kasteelstraat 16 (Brakel)
Herenhuis in eclectische stijl, opgetrokken circa 1910-1914 en teruggaand op oudere gesloten hoeve en 19de-eeuwse brouwerij. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gekasseid erf met begroeide mestvaalt, toegankelijk via overzolderde doorrit, ingesloten door gewitte bedrijfsgebouwen met gepikte plint en blauwgeschilderd houtwerk onder pannen zadeldaken.


ID: 74100 | Bouwkundig element

Mechanische graanmaalderij

Lepelstraat 66 (Brakel)
Bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag en aanvankelijk drie traveeën, later rechts uitgebreid, onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73832 | Bouwkundig element

Brouwerij Doornaert

Marktplein 7 (Brakel)
Voormalige bierbrouwerij, in 1911 omgevormd tot klooster en school van de Broeders van Liefde. Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 73833 | Bouwkundig element

School

Marktplein 8 (Brakel)
Achterin gelegen verlaten schoolgebouwen bereikbaar via doorgang naast nummer 7 Lokalen van lagere school in L-vorm, naar het noordoosten georiënteerd rondom binnenkoer.


ID: 74069 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij P. Van Der Linden en Zonen

Molenberg 17 (Brakel)
Bakstenen gebouwencomplex met vierhoekige gesloten aanleg in straatbocht. Sieranker met jaartal 1824 boven boog met geschilderd opschrift van brede korfbogige toegangspoort, mogelijk refererend aan oprichting ervan. Dominant industrieel gebouw aan de straat van drie bouwlagen onder pannen schilddak, vergroting uit de eerste helft van de 20ste eeuw van ouder gebouw.


ID: 73841 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Molenhoekstraat 6 (Brakel)
Lager ten opzicht van het straatniveau gelegen gesloten hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk ouder. Aan de straat, Boerenwoning van zeven traveeën met aan weerszij aansluitende bijgebouwen onder doorlopend zadeldak. Gekasseid erf achter de woning, volledig ingesloten door gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen met zadeldaken.


ID: 74042 | Bouwkundig element

Romp van de Ooievaarsmolen met maalderij

Oudenaardsestraat (Brakel)
Ingekorte, ronde bakstenen molenromp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1841 op de hoogste plek van Elst in de wijk Ooievaar en na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met een maalderij.