Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 30730 | Bouwkundig element

Huize ten Borrewalle

Komenseweg 162 (Ieper)
Hoekhuis uit de jaren 1920, voornamelijk getypeerd door getrapte dakkapel en linker risaliet uitlopend op trapgevel. Gele baksteenbouw op gecementeerde plint.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 30314 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van twee stadswoningen

Korte Torhoutstraat 24-26 (Ieper)
Eenheidsproject naar ontwerp van architecten de gebroeders O. en E. Thomas en G. Candeel (Brussel) van 1921.


ID: 30808 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krommenelststraat 34 (Ieper)
Aan de baan gelegen hoeve met losse bestanddelen van verankerde bakstenen onder pannen zadeldak, gegroepeerd rond een geasfalteerd erf; ten oosten erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers onder witbeschilderde dekplaat; recente loods ten westen van het erf. Siertuin aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag, gedateerd 1798.


ID: 30330 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange Torhoutstraat 11 (Ieper)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; volgens gelijkaardige onduidelijk gesigneerde bouwaanvraag van circa 1921 vermoedelijk naar ontwerp van dezelfde architect als nummers 10-16.


ID: 308510 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Langemarkseweg (Ieper)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd in 2000. Bakstenen pijlerkapel met geaccentueerde getraliede korfboogvormige nis.


ID: 30350 | Bouwkundig element

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant

Maloulaan 2, 2B (Ieper)
Teruggaand op de abdij Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, gesticht in 1236 te Roesbrugge door Willem van Bethune en echtgenote Elisabeth van Roesbrugge; ten gevolge van de godsdiensttroebelen in 1588 overgebracht naar Ieper. Hoofdgebouw van drie bouwlagen: licht inspringende middenpartij onder zadeldak met laag ommuurd voortuintje, tussen twee haakse vleugels onder mansardedak; links geflankeerd door ingebouwde toren onder naaldspits (leien) en korte vleugel in aansluitende bouwtrant.


ID: 30367 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Maloulaan 31 (Ieper)
Huis met aanleunend koetshuis (garage), in neorococo, naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), van 1922. Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen, onder mansardedak (leien).


ID: 30396 | Bouwkundig element

Sint-Jozefsinstituut

Meenseweg 29-33 (Ieper)
Bejaardentehuis van de zusters van Sint-Jozef met bijhorende school rechts; alleenstaande directeurswoning links (nummer 29).


ID: 30874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meenseweg 407 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje, gelegen onder het huidige straatniveau, enerzijds aanleunend bij de traditionele hoevebouw: losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een licht verhard erf met bakstenen stoepen.