Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

398 resultaten


ID: 302972 | Landschappelijk element

Populierendreef met opgaande bomen

Kruishoutem (Kruisem)
Haaks op de Appelhoekstraat en evenwijdig met de Stampkotbeek is een populierendreef aangelegd die tevens dienstig is als losweg voor de aanpalende percelen.


ID: 302981 | Landschappelijk element

Kasteeldreef van Italiaanse populieren

Kruishoutem (Kruisem)
Tussen de Kasteelstraat en de Tjollevelddreef werd een dreef aangelegd met Italiaanse populieren. Dit is een zuilvormige cultuurvariëteit van de zwarte populier die met zijn groeivorm zuiderse gevoelens oproept. De dreef is circa 450 meter lang en de zwaarste exemplaren hebben omtrekken van bij de 4 meter. Deze dreef werd voor het eerst ingetekend op de primitieve kadasterkaart van België, dit is de eerste kadasterkaart na het ontstaan van België (1830).


ID: 131428 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Bij de toegang aan de Kasteeldreef staat een enorme Canada met stamomtrek van 430 cm (2010).


ID: 131608 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat bij het kruispunt met de toegangsweg tot een oude hoeve, het is een enorme Canada met stamomtrek van 394 cm (2010).


ID: 131609 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat ter hoogte van de perceelsgrens tussen twee weilanden, het is een enorme Canada met stamomtrek van 323 cm (2010).


ID: 131610 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat bij de kruising van de Vijverdamstraat met de Holle Beek, het is een enorme Canada met stamomtrek van 334 cm (2010).


ID: 303066 | Landschappelijk element

Gemengde dreven bij het Kasteel van Laarne

Mellestraat (Laarne)
De Achterdreef en de Paardedreef getuigen van de vroegere planmatige aanleg van de omgeving van het kasteel (vroeger kasteeldomein) en kunnen aldus tot belangrijke historische componenten van de kasteelsite worden gerekend.


ID: 132711 | Landschappelijk element

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.


ID: 302523 | Landschappelijk element

Knotpopulieren in houtkant

Tuitenbergstraat (Lennik)
Vier knotbomen van zwarte populier (Populus nigra), waarvan enkel de twee rechts gelegen bomen beschermd zijn, bevinden zich in een kort stukje houtkant op de perceelgrens langs de Tuitenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik).


ID: 302521 | Landschappelijk element

Houtkant met knotpopulieren en hakhoutstoven van gewone es langsheen holle weg

Zwijnenbergstraat (Lennik)
Vier lage knotbomen van zwarte populier (Populus nigra) en enkele hakhoutstoven van gewone es ( Fraxinus exelsior) bevinden zich op de grens van een kadastraal perceel langs de Zwijnenbergstraat, een holle weg in Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) waarmee deze bomen een historische eenheid vormen.