Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1405 resultaten


ID: 305861 | Landschappelijk element

Opgaande linde en esdoorns als vredesbomen

Gaston Roelandtsplein (Brugge)
Op de hoek van de Generaal Lemanlaan en het Gaston Roelandtsplein staat een jonge, opgaande linde. Deze boom is in 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom dateert van 1920, aangeplant ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 werd deze linde gerooid omwille van ziekte en instabiliteit. Er werd in 2016 een nieuwe linde geplant die voorzien is van een ondergrondse boombunker.


ID: 305834 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindes als vredesbomen

Gentpoortvest (Brugge)
Ter hoogte van de Gentpoort staan drie opgaande lindes, als onderdeel van de geplantsoeneerde stadsomwalling. De zilverlindes zijn in 1928 aangeplant, tien jaar na de Eerste Wereldoorlog, ter herdenking aan de bevrijding van de Stad Brugge.


ID: 74918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof

Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard. Kerkhof met traditioneel rechtlijnig planconcept bestaande uit dreven met recent aangeplante linden.


ID: 79767 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ghysele met erfbeplanting

Groot Ter Doest 11 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype met erfbeplanting. Tegenaan het woonhuis een vleugel voorzien van twee opkamertraveeën. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Toegang tot het erf wordt geflankeerd door twee welkomstlindes met boomkapelletje.


ID: 302341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskom Assebroek

Jacobus Roelofstraat, Kerklaan, Pastoor Verhaegheplein (Brugge)
De dorpskom van Assebroek situeert zich rond het Pastoor Verhaegheplein met lindes omgeven door 19de-eeuwse dorpswoningen en de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis met kerkhof en groenelementen.


ID: 77783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve de Drie Linden

Jagersstraat 56 (Brugge)
Hoeve de "Drie Linden", zogenaamd naar drie linden die circa 1900 op het erf stonden; voorheen "(De) Beerke(ns)". Oorspronkelijk wordt de hoeve vermeld als achterleen van het kasteel van Tillegem. Op een figuratieve kaart van circa 1668 (verzameling Franchoo) wordt de hofstede vrij imposant afgebeeld. Welkomstlinde aan de toegangspoort.


ID: 77105 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Engelendale

Kerklaan (Brugge)
Opgericht in 1932 op initiatief van de toenmalige pastoor C. Cornette ter herinnering aan de verdwenen abdij van Engelendale. Architect Edward Schelstraete (Brugge) staat in voor het ontwerp. In 1994 gerenoveerd en herbeschilderd. Beeldbepalende ligging op de kruising van de Astridlaan en de Kerklaan, gelegen aan een gekasseid pleintje en omgeven door haagbeuk en linden. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op zwarte plint.


ID: 75029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van 1873 met opgaande linden

Legeweg (Brugge)
Kapel van 1873 gebouwd in opdracht van César de la Fontaine, toenmalig eigenaar van het kasteel Messem. Eenbeukige kapel met roodbakstenen parement onder leien zadeldak, geflankeerd door twee lindes.


ID: 305858 | Landschappelijk element

Laanbeplanting van opgaande linden en esdoornen als vredesbomen

Leopold I-laan (Brugge)
De laanbeplanting in de Leopold I-laan bestaat uit lindes en esdoorns en is aangeplant ter herdenking van de bevrijding van Brugge (Tweede Wereldoorlog).


ID: 77440 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapelletje op de Berg met lindes

Moerkerkse Steenweg 395 (Brugge)
Mariakapelletje gelegen ten oosten van de nu verdwenen meisjes- en kantklosschool en klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Het complex werd opgericht tussen 1843 en 1847 op een stuk grond gelegen op het gebied "De Bergen", een hoger gelegen zanderig stuk tussen Moerkerkse Steenweg, Doornhut en Brieversweg. De kapel wordt geflankeerd door twee lindes.