Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

558 resultaten


ID: 308528 | Landschappelijk element

Weideboomgaard

Geraardsbergsesteenweg, Vinkeslag (Melle)
Binnen de driehoek die gevormd wordt door de Geraardsbergsesteenweg, de Vinkeslag en de Kalverhagestraat bevind zich een monumentale hoogstamboomgaard met een oppervlakte van bijna 7 ha groot. De boomgaard is voornamelijk beplant met peren, aangevuld met appels en is een mooi voorbeeld van een traditionele weideboomgaard waarbij veeteelt en fruitteelt gecombineerd werden.


ID: 24232 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting

Steenhovenstraat 11 (Moorslede)
Hoeve van het langgestrekte type vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, in een door meidoornhaag omzoomde weide; twee masjestueuze linden met houten Mariakapelletje aan de verlaten erftoegang.


ID: 130889 | Landschappelijk element

Knotesdoorn Ommelozen Boom

Ommelozen Boom (Oudenaarde)
Langs de Ommelozen Boomstraat, vermoedelijk genoemd naar een reeds lang verdwenen boom, staat een geknotte esdoorn. Hij staat er bij het kruispunt met een losweg en in de hoek van een perceel.


ID: 302473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Devalckeneer-Pilette met tuin

Hoesnaek 53-55 (Pepingen)
Het neoclassicistisch landhuis, ook herenhuis Devalckeneer-Pilette genoemd, met omliggend domein kreeg begin 20ste eeuw zijn huidige uitzicht. Rondom het landhuis werd een informele tuin aangelegd met enkele monumentale en zeldzame bomen en een eind 19de-eeuws tuinpaviljoen.


ID: 133087 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens aan de straatzijde en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 133088 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn en hulst in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze periodiek te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 132476 | Landschappelijk element

Gelegde weerhaag als erfafsluiting

Keibilken (Poperinge)
Een veekeringshaag van meidoorn sluit het erf af langs de straatzijde en vertoont nog sporen van oude vlechttechnieken waarbij de haag werd gelegd. Hierbij werd de haag grondig uitgedund en werden de uitgeselecteerde takken aan de basis voor 2/3 door gekapt om ze onder een hoek van ongeveer 45 graden te leggen in een steunconstructie van verticaal gepote takken en aangebonden met wissen van bindwilg. Op de geselecteerde gelegde takken ontstaan de jonge twijgen die later het volume van de haag bepalen. Het leggen van hagen is een zeer goed uitgekiende en doeltreffende techniek om het gat in de haag te dichten en om de haag over haar volledige lengte ondoordringbaar te maken voor vee.


ID: 131329 | Landschappelijk element

Meidoornhaag bij kerkhof Watou

Kerkhofstraat (Poperinge)
Het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Bavo te Watou is volledig rondom afgesloten met een geschoren meidoornhaag. De haag is traditioneel onderhouden en vertoont hier en daar nog de sporen van een gelegde haag.


ID: 132474 | Landschappelijk element

Knotbomerij van zwarte populier in meidoornhaag

Korte Lenestraat (Poperinge)
Knotbomenrij van zwarte populier in meidoornhaag bij perceelrand langs Korte Lenestraat. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 308976 | Landschappelijk element

Gemengde veekeringshaag rond huiskavel

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.