709 resultaten
ID: 86654 | Bouwkundig element
Hoogstraat 11 (Tielt)
Laatclassicistisch woonwinkelpand opgetrokken volgens kadaster in 1840 op de plaats van een ouder pand opgesplitst in 1836. Bouwheer is Jan Plettinck-Priem, koopman uit Tielt en tevens eigenaar van het naastgelegen pand aan de noordzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links, fraaie neoclassicistische geschilderde houten winkelpui voorzien van hoofdgestel op kleine voluutvormige consoles. Deels beglaasde deur met gietijzeren hekjes en rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trede.
ID: 86655 | Bouwkundig element
Hoogstraat 12 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1846 voor de Tieltse koopman Franciscus Hillaert op de plaats van een ouder, smal diephuis met klein steegje aan de noordzijde. Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw wordt de begane grond verbouwd met een nieuwe neoclassicistische winkelpui en wordt het gevelparement voorzien van geglazuurde betegeling.
ID: 86656 | Bouwkundig element
Hoogstraat 15-17 (Tielt)
Twee 19de-eeuwse laatclassicistische woonhuizen, nummer 17 reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), nummer 15 opgetrokken in 1836 op een onbebouwd perceel in opdracht van Anne De Paepe, ter uitbreiding van haar eigendom aan de noordzijde (nummer 13), die in hetzelfde jaar wordt opgesplitst. Eenvoudige enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder een groot zadeldak.
ID: 86657 | Bouwkundig element
Hoogstraat 16 (Tielt)
Woonhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 86658 | Bouwkundig element
Hoogstraat 21 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis, samen met de naastgelegen woning (nummer 19) volgens kadaster gebouwd in 1854 op de plaats van twee kleinere panden weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); de bouwheer is de Tieltse tabaksfabrikant Eugenius Nolf. In de eerste helft van de 20ste eeuw is er een winkel in textiel- en kruidenierswaren ondergebracht. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 86659 | Bouwkundig element
Hoogstraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1871 in opdracht van Adela Stoffels uit Wervik, die het jaar ervoor een bestaand pand, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), laat afbreken. In 1874 wordt aan de noordkant van de tuingevel een kleine broeikas bijgebouwd. Vanaf 1894 komt het huis in handen van de Tieltse fabrikant Aimé Waelkens. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak . Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint; benedenverdieping uitgewerkt met vlakke bossage en diep voegwerk. Geprofileerde cordonlijsten. Geschilderde houten kroonlijst. Natuurstenen onderdorpels. Rijkelijk uitgewerkte centrale toegang met segmentboogvormige deur gevat in geprofileerde natuurstenen omlijsting met oren, schelpvormige sluitsteen en vlak hoofdgestel waarin gegraveerde festoenranken. Deur met segmentbogig bovenlicht waarin fraai 20ste-eeuws glasraam met gestileerde florale motieven. Drie natuurstenen treden. Voetschraper rechts van inkom.
ID: 86662 | Bouwkundig element
Hoogstraat 37 (Tielt)
Voormalige 19de-eeuwse herberg "De Gouden Leeuw", uitgebaat onder diverse namen tot 1977. Later opgesplitst waarbij het nummer 39 verbouwd wordt. Hoekpand van twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee onder schilddak. Geprofileerde houten kroonlijst. Sobere bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel. Twee natuurstenen treden. Lage rechthoekige kelderopeningen zijde Vijverstraat. Bijgebouw langs de Vijverstraat. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak met sporen van zwartbakstenen plint.
ID: 86663 | Bouwkundig element
Hoogstraat 42 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis gebouwd volgens kadaster in 1843.
ID: 86664 | Bouwkundig element
Hoogstraat 44 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met ruime tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave van het hoofdvolume met haakse achterbouw aan noordzijde op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, zie weergave van bebouwing op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Licht vooruitspringende uiterste linker- en rechtertravee. Horizontale gevelgeleding door doorlopende natuurstenen cordonlijsten in centrale traveeën. Heden overal rechthoekige muuropeningen, in twee onderste bouwlagen voorzien van geprofileerde omlijsting. In derde travee deels beglaasde deur voorzien van fraaie gietijzeren hekjes; rechthoekig bovenlicht waarin glas-in-loodvenster (marien tafereel). Natuurstenen trede. Bewaarde trekbel. Uiterst rechts, voormalige koetspoort.
ID: 86665 | Bouwkundig element
Hoogstraat 48 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, cf. volume weergegeven op het primitief kadasterplan (ca. 1830). De woning is een tijd eigendom van een lid van de familie Ampe, textielfabrikanten die de wolweverij "De Volder en Co", gevestigd in de achterbouw van een 18de-eeuws woonhuis.