Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

429 resultaten


ID: 300999 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren taxus bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Binnen de contouren van het driehoekige molenerf is er in een functionele indeling voorzien: een werkbare ruimte bij de molen en de schuur en een met wintergroene taxushaag afgesloten ruimte dienstig als moestuin en restruimtes in functie van het vee. Hoog bovenop de kouter werd deze wintergroene haag gezet als scherm en beschermde men alzo de vroege groenten tegen gure noord- en oostenwind.


ID: 301000 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Het molenerf van De tragische molen is bijna volledig met een meidoornhaag afgesloten. Dit is het type van erfafsluiting dat werd gezet om indringing te voorkomen en om vooral het vee op het erf te houden, meidoorn is de soort bij uitstek voor deze toepassing.


ID: 42718 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.


ID: 308527 | Landschappelijk element

Houtkant Zevenborren

Sint-Genesius-Rode (Vlaams-Brabant)
Op de grens van het voormalige kloosterdomein van Zevenborren in Sint-Geneius-Rode staan de restanten van een historische houtkant met haagbeuk, die wellicht ooit de vorm van een kaphaag of geschoren haag aannam.


ID: 133358 | Landschappelijk element

Haagbeukenhaag als schermbeplanting

Hoevestraat 67 (Sint-Genesius-Rode)
Langs de zuid oostgevel van de Boesdaalhoeve staat een scheerhaag van haagbeuk. In dit deel van de hoeve waren de stallen ondergebracht en werd de haag geplant als schermbeplanting.


ID: 130770 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

Visserspad (Sint-Genesius-Rode)
Langs het Visserspad werd in 2007 een oude uitgegroeide meidoornhaag volgens hedendaagse inzichten gelegd, dit is een vlechttechniek waarbij de haag als afsluiting ondoordringbaar wordt gemaakt. Dit gebeurde echter zonder voorafgaande verjonging op zwaar hout. Indien deze haag weer op voldoende wijze regenereert dan biedt deze toegepaste techniek mogelijkheden voor het onderhoud van sterk uitgegroeide en verwaarloosde meidoornhagen.


ID: 132492 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag gewezen moestuin pastorietuin Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin wordt langsheen het pad aan de zuidzijde afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is gemengd en bestaat uit: haagbeuk, meidoorn, hazelaar, beuk en olm.


ID: 132496 | Landschappelijk element

Berceau van beuk bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1B (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de beplantingen hebben de gewijzigde situatie overleefd. Een berceau van beuk is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 133368 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag bij boerderijboomgaard

Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straat zijde is de boerderijboomgaard afgesloten met een afsluitingshaag van meidoorn. Van de hoogstamboomgaard zijn maar een paar bomen overgebleven. Hij is bijgevolg niet meer representatief voor opname in de erfgoedinventaris.


ID: 133362 | Landschappelijk element

Veekeringshaag als relict van een hoogstamboomgaard

Jaak Calloensstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straatzijde van een sterk uitgedunde hoogstamboomgaard staat er een veekeringshaag van meidoorn.