Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

558 resultaten


ID: 308978 | Landschappelijk element

Op (enen) stam gezette meidoorn in gemengde veekeringshaag

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Op (enen) stam gezette meidoorn in gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.


ID: 130043 | Landschappelijk element

Meidoornhaag op kapelhof 's Herenboompje

Provenseweg (Poperinge)
Het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje is langs drie zijden omgeven door een meidoornhaag. Door de haag waren oorspronkelijk draden gespannen waaraan lintjes en flarden stof werden vastgeknoopt; ook aan de takken van de haag werden door bedevaarders stukjes stof bevestigd. Tijdens de inventarisatie van 2006 werd vastgesteld dat deze attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.


ID: 308568 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard op de instorting van de Vijl

Misweg (Riemst)
Deze hoogstamboomgaard bevindt zich op een perceel waar zeker voor 1830 een instorting in het stelsel De Vijl plaatsvond. Een lichte inzinking is nog zichtbaar in het perceel. Voor veiligheid werd dit perceel gebruikt als grasland met een boomgaard. De boomgaard wordt omgeven door een meidoornhaag.


ID: 305771 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Tibetstraat (Riemst)
Kleine kersenboomgaard van 28 are, omringd met een veekeringshaag.


ID: 301000 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Het molenerf van De tragische molen is bijna volledig met een meidoornhaag afgesloten. Dit is het type van erfafsluiting dat werd gezet om indringing te voorkomen en om vooral het vee op het erf te houden, meidoorn is de soort bij uitstek voor deze toepassing.


ID: 130770 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

Visserspad (Sint-Genesius-Rode)
Langs het Visserspad werd in 2007 een oude uitgegroeide meidoornhaag volgens hedendaagse inzichten gelegd, dit is een vlechttechniek waarbij de haag als afsluiting ondoordringbaar wordt gemaakt. Dit gebeurde echter zonder voorafgaande verjonging op zwaar hout. Indien deze haag weer op voldoende wijze regenereert dan biedt deze toegepaste techniek mogelijkheden voor het onderhoud van sterk uitgegroeide en verwaarloosde meidoornhagen.


ID: 132046 | Landschappelijk element

Op enen stam gezette meidoorn Fort Bedmar

Fort Bedmarstraat (Sint-Gillis-Waas)
Dicht bij de grens met Nederland en binnen de contouren van het historische Fort Bedmar staat langs de Fort Bedmarstraat een op stam gezette meidoorn. De meidoorn had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 120 cm, een hoogte van 11 meter en een kruindoormeter van 11 meter. Op stam gezette meidoorns met dergelijke afmetingen zijn uiterst zeldzaam.


ID: 132492 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag gewezen moestuin pastorietuin Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin wordt langsheen het pad aan de zuidzijde afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is gemengd en bestaat uit: haagbeuk, meidoorn, hazelaar, beuk en olm.


ID: 132489 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel langs Smoorbeek

Nieuwgrachtstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Langs de Smoorbeek is er een uitgestrekt hakhoutperceel aanwezig. Het hakhout is nog representatief en is recent nog als dusdanig in gebruik geweest. Het hakhoutbos heeft een sterk gemengd assortiment met esdoorn, els, haagbeuk, meidoorn, es en eik. In het hakhout is een jonge aanplanting gerealiseerd met canadapopulier. Het is een laag gelegen perceel dat op de Ferrariskaart als vijver werd weergegeven. Het was een onderdeel van de vijverpartijen aansluitend bij de historische pastorie van Zonnegem.


ID: 133368 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag bij boerderijboomgaard

Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straat zijde is de boerderijboomgaard afgesloten met een afsluitingshaag van meidoorn. Van de hoogstamboomgaard zijn maar een paar bomen overgebleven. Hij is bijgevolg niet meer representatief voor opname in de erfgoedinventaris.