709 resultaten
ID: 86666 | Bouwkundig element
Hoogstraat 53 (Tielt)
Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd volgens kadaster in 1886 in opdracht van winkelierster Francisca Devriendt. In 1913 wordt de haakse achterbouw uitgebreid. De woning wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter in gebruik genomen als bureau. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met hoge attiekverdieping onder zadeldak in mansardevorm.
ID: 86667 | Bouwkundig element
Hoogstraat 54 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis, volgens kadaster totaal herbouwd in 1865 door de Tieltse notaris Joseph Mulle op de plaats van een groter pand. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond met diep voegwerk; nieuwe natuurstenen plint. Horizontale geleding door doorgetrokken natuurstenen lekdrempel tussen beide bouwlagen. Attiekverdieping met aflijnende geschilderde houten kroonlijst op paarsgewijs verdeelde, fraai uitgewerkte empire-hermemodillons waartussen licht verdiepte panelen.
ID: 86668 | Bouwkundig element
Hoogstraat 75 (Tielt)
Herenhuis met neoclassicistische inslag, opgetrokken volgens kadaster in 1897 op het puin van een voormalige koopmanswoning met achterliggend magazijn dat deels herbouwd wordt. Bouwheer is de Tieltse handelaar Leo Peeters. De kadastrale mutatieschets geeft aan de tuinzijde een driezijdige erkervormige uitbouw weer, vermoedelijk later weggewerkt. Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Sobere lijstgevel vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw: roodbakstenen parement met gebruik van natuursteen. Overkragende witgeschilderde houten kroonlijst op vlakke consoles. Linkerpoorttravee gemarkeerd door onder meer natuurstenen balkon met balusterleuning. Vleugeldeur met gedeeld bovenlicht. Poort met dito bovenlicht tussen oculi.
ID: 86669 | Bouwkundig element
Hoogstraat 79 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie hoofdvolume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch vermoedelijk ouder zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Beraapte lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Nieuwe gootlijst. Horizontale gevelgeleding door doorlopende cordonlijsten.
ID: 86670 | Bouwkundig element
Hoogstraat 87 (Tielt)
Notariswoonst gebouwd in 1930. Breedhuis opgetrokken met inslag van cottagestijl en neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak.
ID: 86671 | Bouwkundig element
Hoogstraat 89 (Tielt)
Hoekpand met haaks bijgebouw langsheen de Felix D'hoopstraat, opklimmend tot minimaal de tweede helft van de 18de eeuw, zie volumes reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830).
ID: 86672 | Bouwkundig element
Hulstplein (Tielt)
Kruis, geplaatst tegen de oostgevel van de elektriciteitscabine in de noordoostelijke hoek van het park, maar oorspronkelijk bevond het zich aan de gevel van de weverij van Jean-Baptiste Vande Vyvere (1851) op de zuidwestelijke hoek met de Beernegemstraat. Christusbeeld op houten kruis onder overkragend en geschoord zadeldakje waarvan bebording afgezoomd door driepasmotief.
ID: 86673 | Bouwkundig element
Hulstplein 10 (Tielt)
Dieper gelegen herenhuis in traditionele stijl, gebouwd als private woning in 1905 en in de jaren 1920 ingericht als drukkerij-uitgeverij van "de Gazette van Thielt"; van 1961-1965 ingericht als hotel-restaurant.
ID: 86676 | Bouwkundig element
Hulststraat 11 (Tielt)
Voormalig atelier voor de productie van matrassen en gewatteerde bedspreien, in 1935 ontstaan als uitbreiding van een eerder opgetrokken kleiner magazijn. Haaks op de straat ingeplant bakstenen complex van vier traveeën aan de straatzijde, acht traveeën diep en drie bouwlagen onder zadeldak.
ID: 86677 | Bouwkundig element
Hulststraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis, samen met het naastliggende pand nummer 21 opgetrokken volgens kadaster in 1893 in opdracht van de fabrikanten Fredericq en Joseph Vande Vyvere. Breedhuis van oorspronkelijk zes, heden vier traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak.