Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 28440 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Beiaardstraat 7 (Kluisbergen)
Semi-gesloten bakstenen hoeve tussen de straat (ten oosten) en de Hangebeek met overblijfsel van de watermolen "Ten Baete"; rondom gekasseid langwerpig vierhoekig erf. Boerenhuis in 1879 heropgebouwd met behouden elementen van vroegere woning uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 28388 | Bouwkundig element

Dorpscafé

Buissestraat 44 (Kluisbergen)
Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, café vermoedelijk uit begin 20ste eeuw als verbouwing of toevoeging van oudere kern.


ID: 28393 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Grote Herreweg (Kluisbergen)
Elektriciteitscabine in de vorm van een bakstenen wegkapel met leien dak, naar verluidt gebouwd in de jaren 1970.


ID: 28412 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Grote Herreweg 216 (Kluisbergen)
Gesloten hoeve minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint onder zadeldaken rond vierkantig erf voorheen met mestvaalt.


ID: 28389 | Bouwkundig element

Grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Grotweg (Kluisbergen)
Ingeplant op een omhaagd cirkelvormig perceel met bidbanken, afgelegen van de straat.


ID: 28417 | Bouwkundig element

Hof ten Muishol

Hoogweg (Kluisbergen)
Grote hoeve van het gesloten type, oorspronkelijk met losse bestanddelen, in de jaren 1850 verbouwd tot gesloten hoeve, recent omgebouwd en sterk uitgebreid met nieuwe varkensstallen. Belangrijk bakstenen volume met groengeschilderd houtwerk, opvallend gesitueerd op het kruispunt met Manillestraat.


ID: 28339 | Bouwkundig element

Pomphuis van kasteel Calmont

Kalmontstraat (Kluisbergen)
Voormalig publiek pomphuisje van kasteel Calmont onder markante linde aan straathoek. Kleine rechthoekige gewitte bakstenen constructie onder schilddak uit de 19de eeuw, onlangs binnenin omgevormd tot wegkapel met vele heiligenbeelden.


ID: 28418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Calmont

Kalmontstraat 8-12, Knoktstraat 6 (Kluisbergen)
Kasteeldomein van Calmont met kasteel, omgevend park, moestuin, hovenierswoning (nu boswachtershuis), boswachterswoning (nu conciërgewoning) en mariagrotje. Het kasteel is naar verluidt een voormalig jachtpaviljoen, opgetrokken in sobere empirestijl in het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbepleisterd en geschilderd kasteeltje van drie bouwlagen onder leiendak, voorheen met belvedère.


ID: 28310 | Bouwkundig element

Sint-Rochushoeve

Meersestraat 25 (Kluisbergen)
Sint-Rochushoeve uit het einde van de 18de eeuw met met latere aanpassingen. Gesloten vierkante hoeve rond gekasseid erf.