Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2559 resultaten


ID: 33219 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zillebekestraat 2 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje gelegen bij het kruispunt Zandvoordeplaats/Kleine Ieperstraat, aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant.


ID: 200729 | Bouwkundig element

Villa Cantaert

Bruggenhoek 1 (Zottegem)
De bouw van de villa werd omstreeks 1925 aangevat, naar een ontwerp van architect Claessens. Het is een tweelaags gebouw, opgetrokken in een gelige baksteen met natuursteen voor de constructieve onderdelen. In contrast met het neoclassicistisch geïnspireerd exterieur vertonen de interieurs een zuiver art-decostijl. Strakke voortuin met laag gelegen grasperk en decoratieve inkompartijen en hekwerk. De achtertuin werd aangelegd in een landschappelijke stijl.


ID: 217080 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door Gérald Hoge

Bruggenhoek 44 (Zottegem)
Modernistische villa, gebouwd in 1938 naar ontwerp van de Gentse architect Gérald Hoge in opdracht van de Zottegemse textielfabrikant Jacques Cantaert. Het ontwerp van de villa dialogeert met de omliggende, sobere tuinaanleg van de Gentse tuinarchitect Alfons Collumbien.


ID: 9721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met dienstgebouw en tuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Pastorie met voortuin en grote achtertuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met klokkenruitertje, daterend uit de 19de eeuw. Ten zuiden, bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak.


ID: 9773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis met tuin

Grotenbergestraat 162 (Zottegem)
De laat 18de-eeuwse pastorie telt vijf traveeën en twee bouwlagen en is gelegen tussen een voorplein en ruime beboomde tuin. De axiale as is prominent aanwezig. Het geasfalteerd voortuintje is van de straat afgesloten door middel van een muur met gietijzeren hek. Links en rechts bevindt er zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak.


ID: 9636 | Bouwkundig element

Dekenij Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Kasteelstraat 18 (Zottegem)
Op de plaats van de oude pastorij werd in 1852 de nieuwe dekenij gebouwd. Het ontwerp was van bouwmeester Van Houcke. De sobere neoclassicistische gebouw, gedateerd 1852, bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een tentdak. In de voortuin staan twee haakse bijgebouwen van één bouwlaag onder een zadeldak.


ID: 200913 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouwen en tuin

Laurens De Metsstraat 64 (Zottegem)
Herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De gevel met arduinen plint, wordt gevormd door twee risalieten van respectievelijk twee en drie bouwlagen. Tegen de achtergevel werd enkele jaren vóór de eeuwwisseling een annex opgetrokken. Links van de woning bevindt zich de oprit naar de tuin met onder meer een éénlaags gebouw dat oorspronkelijk als koetshuis en paardenstal dienst deed.


ID: 9798 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorie is een dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen en is gelegen in een deels ommuurde tuin met loverprieel en oud bomenbestand. Anno 1731 werd de huidige pastorie opgetrokken. Ze werd in de 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd.


ID: 9865 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Provinciebaan 245 (Zottegem)
Het gebouw, met ommuurde voortuin en grote omhaagde lusttuin achteraan, is de gewezen pastorie van Velzeke. De pastorie is al enkele decennia in privébezit. De tuin achter het huis is grotendeels grasvlakte met verscheidene bomen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 9808 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ruiterstraat 2 (Zottegem)
Schuin ingeplante hoeve met moestuintje aan straatzijde; losstaande bestanddelen in baksteenbouw onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in oostelijk dienstgebouw. Boerenwoning van één bouwlaag, zeven traveeën, uit de tweede helft van de 19de eeuw.