Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

687 resultaten


ID: 130674 | Landschappelijk element

Drie opgaande eiken bij wegkruis

Vierstraat, Voormezelestraat (Heuvelland)
Drie opgaande zomereiken aangeplant bij een wegkruis, bij het kruispunt van de Vierstraat met de Voormezelestraat.


ID: 134188 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Kasteel in vroeg-neogotische stijl gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux (1795-1867) ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer (1825-1902); heropgebouwd na brand omstreeks 1880; oranjerie gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert (1823-1894); kasteeldomein ontworpen als 'rivierlandschap' met eiland en cascade van circa 50 hectare; functionele heraanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel naar ontwerp van Louis Van der Swaelmen jr. in 1910 met bouw van een zwembad; de herinrichtingswerken door Van der Swaelmen waren een belangrijke inspiratiebron voor de 'Nouveau Jardin Pittoresque' tijdens het interbellum.


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 303042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin van de Sint-Pietersparochie

Pastoriedreef 10 (Holsbeek)
In 1690 gebouwde pastorie met stenen brug en een poortgebouw van circa 1694 met een duiventil omgeven door omwalde tuin, 70 are, oeverbeplanting met oude knoteiken op de buitenzijde van de ringgracht.


ID: 131131 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Abraham Hansstraat (Horebeke)
In de hoek van een perceel langs de Abraham Hansstraat staat een mooi gevormde knoteik. Een hoekboom met een stamomtrek van bij de 2,5 meter (2009).


ID: 132026 | Landschappelijk element

Hakhoutbos Foreest

Foreest (Horebeke), Stokstraat (Maarkedal)
Een hakhoutbos met een gemengde samenstelling van tamme kastanje, hazelaar, es en eik. Een recente bomenetage met Canadapopulier is aangeplant. Het hakhoutbos is zo goed als volledig afgeboord met een kaphaag van haagbeuk.


ID: 300009 | Landschappelijk element

Kapelboom Kelchterhoef

Kelchterhoefstraat (Houthalen-Helchteren)
Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staat een oude holle eik. Tegen de stam is een Mariakapel bevestigd, naar verluidt het oudste kapelletje van Houthalen.


ID: 300011 | Landschappelijk element

(Knot)eiken in Kelchterhoef

Kelchterhoefstraat (Houthalen-Helchteren)
Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staan een aantal oude eiken. Een aantal van deze bomen vertakken sterk op circa 2 m hoogte wat er vermoedelijk op wijst dat ze vroeger geknot werden, maar dat dit beheer ondertussen werd stopgezet.


ID: 301635 | Landschappelijk element

Twee opgaande eiken als herdenkingsbomen

Dorpsstraat (Huldenberg)
Twee mooi ontwikkelde en beeldbepalende zomereiken staan verspreid langs de Dorpstraat, ten noorden van het kerkhof. De beide bomen zijn even groot en dat doet vermoeden dat ze in dezelfde periode zijn geplant. De westelijke zomereik werd geplant naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van België. Of de oostelijke zomereik ook aangeplant is in 1930 is niet geweten, hij kan ook aangeplant zijn als herdenkingsboom na de Eerste Wereldoorlog.