Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86678 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hulststraat 27 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1871 in opdracht van de fabrikant Fredericq Vande Vyvere. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbruine bakstenen lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Licht getoogde (begane grond) en van afgeronde hoeken (licht gekleurde baksteen) voorziene muuropeningen. Natuurstenen onderdorpels. Vernieuwd houtwerk (T-ramen). Deur in geprofileerde natuurstenen omlijsting met klassiek recht hoofdgestel. Natuurstenen trap (twee treden). Gietijzeren voetschraper rechts.


ID: 86679 | Bouwkundig element

Gedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ieperstraat (Tielt)
Gedenkteken in art-decostijl uit 1938 naar ontwerp van de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren, bestaande uit een natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning, een bovenbouw tussen gestileerde biddende engelfiguren en een bekronend bronzen Heilig Hartbeeld. In de onderbouw is een bronzen hoogreliëfplaat (1898) ingewerkt, naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule, ter herdenking van de Boerenkrijg.


ID: 86680 | Bouwkundig element

Winkel

Ieperstraat 2 (Tielt)
Winkelpand, opgetrokken volgens kadaster in 1904 met tot boven de kroonlijst doorgetrokken hoeklisenen en bekroningen en met ongewone verspringende vensterindeling van twee maal drie smalle venstertraveeën, gevat in omlopend spaarveld.


ID: 86682 | Bouwkundig element

Winkel

Ieperstraat 17 (Tielt)
Voormalig winkelhuis, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, zie bebouwing weergegeven op het stadsplan van 1786 van Philip Jan Lemaieur en op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 86683 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 19 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nummers 19 en 21, in het bezit van brouwer Henri Strack. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder geschilderde houten kroonlijst. Muurankers.


ID: 86684 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 21 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis met empire-inslag, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.  Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nummers 19 en 21, in bezit van brouwer Henri Strack. Breedhuis van drie/vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Aangepaste begane grond met links, houten winkelpui met neoclassicistische inslag onder overkragend hoofdgestel op consoles, en rechts, inrijpoort met nieuwe garagepoort. Deur met bovenlicht.


ID: 86687 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Ieperstraat 24-26 (Tielt)
Restant van een eenheidsbebouwing van vier woonhuizen, gebouwd volgens kadaster circa 1905 in opdracht van textielhandelaar en liberaal voorman Richard Denys. Enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met lichte art-nouveau-inslag; witte sierstenen bekleding verlevendigd door gebruik van natuursteen.


ID: 86691 | Bouwkundig element

School- en kloostercomplex Regina Pacis

Ieperstraat 32 (Tielt)
School- en kloostercomplex Regina Pacis van de zusters apostolinen, bestaande uit diverse panden aan de straatzijde waarvan de oudste opklimmen tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86692 | Bouwkundig element

Huis Loosveldt

Ieperstraat 39 (Tielt)
Laatclassicistisch burgerhuis ook gekend als "Huis Loosveldt", in kern daterend uit 1771 zie jaartalcartouche op de deurtussendorpel. Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Ontpleisterde lijstgevel met nieuw bakstenen parement. Houten kozijnconstructie vervangen door blokramen met storende rolgordijnkasten ter vervanging van oorspronkelijke luiken. T-ramen. Behouden natuurstenen deuromlijsting onder rechte kroonlijst met geprofileerde kwartholle deurlijst op neuten. Paneeldeur waarvan tussendorpel met centrale cartouche waarin "1771" in half verheven snijwerk. Bovenlicht met waaiervormige indeling. Ingewerkte afgeronde natuurstenen trede.


ID: 86693 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Ieperstraat 41 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis met zowel neorenaissancistische, neoclassicistische als art-nouveaustijlelementen, opgetrokken naar een ontwerp uit 1903 van architect Jules Vercoutere. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak. Accent op brede venstertravee door balusterbalkon met diamantkoppige hoekstijlen op zware voluutconsoles. Natuurstenen deuromlijsting met uitgespaarde hoeken. Fraai smeedijzeren traliewerk bij hoge kelderopeningen, deels beglaasde deur en door zuiltjes gedeeld bovenlicht. Voetschraper rechts. Zijgevel met sierankers. Lagere aanbouw aan tuinzijde. Achterliggend verankerd bakstenen bijgebouw.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.