Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

429 resultaten


ID: 304783 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

's Gravenvoeren (Voeren)
Op de hellingsgronden ten noorden van 's Gravenvoeren ligt deze hoogstamboomgaard. De Nederlandse grens, gemarkeerd door een tussengrenspaal en een grenspaal, ligt op de noordwestelijke perceelsgrens. De boomgaard is aangeplant in de eerste helft van de 20ste eeuw. Op de topografische kaart van 1939 en op latere kaarten en orthofoto's is hij steeds aanwezig. Het betreft een grote en vrij volledige boomgaard met zowel oude delen als vernieuwde delen. Het oudere noordelijke deel bestaat uit 10x8 rijen en is voor 80% volledig. Het zuidelijke vernieuwde gedeelte heeft 3x8 rijen. Er staan in de volledige boomgaard hoofdzakelijk peren maar ook pruimen, onder andere Reine Claude. De hoogstamboomgaard is omgeven door geschoren meidoornhagen als veekering. Aan de zijde van de weg bevindt zich een veldhek.


ID: 131935 | Landschappelijk element

Geschoren veekeringshagen van meidoorn in Remersdaal

Remersdaal (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden en beweide hoogstamboomgaarden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Remersdaal aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalende objecten in het Voerense landschap.


ID: 132161 | Landschappelijk element

Veekeringen in Sint-Pieters-Voeren

Sint-Pieters-Voeren (Voeren)
De veekeringshagen van meidoorn staan op verschillende plaatsen in Sint-Pieters-Voeren. De geschoren hagen staan op de perceelsgrens van weilanden of hoogstamboomgaarden. De functie van de weerhagen is het vee op de weide houden.


ID: 131934 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn in Teuven

Teuven (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden en beweide hoogstamboomgaarden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Teuven aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalende objecten in het Voerense landschap.


ID: 132322 | Landschappelijk element

Veekering met oud vlechtwerk

Altenbroek (Voeren)
De geschoren meidoornhaag is aangeplant als veekering op de perceelsgrens bij een weiland. De haag bevat sporen van oud vlechtwerk. Hierbij worden gesteltakken zijdelings in de haag geleid om gaten te dichten. Het oude vlechtwerk heeft een mooie representatieve groeivorm en is het resultaat van kunstsnoeivorm.


ID: 37626 | Bouwkundig element

Huis Born

Altenbroek 2 (Voeren)
Herenhuis met aansluitende stallen in L-vorm, en een losstaand dienstgebouw ten zuiden van het erf.


ID: 37625 | Bouwkundig element

Kasteel Altenbroek

Altenbroek 4 (Voeren)
Sterk verbouwd kasteel, gelegen in een fraai park met zes vijvers en drie bronnen, en door een dreef met de weg verbonden.


ID: 132354 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Aubelsestraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de holle weg. De soorten bestaan uit opgaande bomen en knotbomen van zomereik, hakhout van zoete kers, gele kornoelje, sleedoorn en roos. De geknotte eiken hebben een omtrek van meer dan drie meter. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud.


ID: 132355 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Aubelsestraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de holle weg. De soorten bestaan uit opgaande bomen en hakhout van zomereik, hakhout van witte paardenkastanje, hakhout en opgaande bomen van zoete kers en knotbomen van gewone es. De opgaande eiken hebben een omtrek van meer dan drie meter. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud.


ID: 132356 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Aubelsestraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de weg. De soorten bestaan uit opgaande gewone essen, knotbomen van haagbeuk en vier opgaande Canadapopulieren. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud.