Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1060 resultaten


ID: 39134 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Hagen

Crijnemstraat 10 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen, uit einde 18de eeuw en 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Inrijpoort onder houten latei met jaartal 1800, opgenomen in een dienstvleugel.


ID: 39084 | Bouwkundig element

Pauwelhoeve

Geraardsbergsestraat 65-67 (Galmaarden)
Ruime gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw.


ID: 39128 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteelstraat 32 (Galmaarden)
Complex van bakstenen gebouwen met gepikte plint onder zwarte pannen daken, gegroepeerd rondom een ruime geplaveide binnenplaats. In zijn huidig voorkomen daterend uit begin 19de eeuw doch met een oudere kern.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 39140 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Reepingen

Repingestraat 1 (Galmaarden)
Ruime gesloten hoeve, met gebouwen uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.


ID: 135239 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Baudries en omgeving

Dikkelvenne (Gavere)
Het kasteeldomein Baudries werd al in de 14de eeuw vermeld als leen van de heerlijkheid Gavere. In de 19de eeuw werd de kerk van Dikkelvenne herbouwd op grond van het kasteeldomein. Na het sneuvelen van de zoon van de graaf in WO I, worden in 1921 twee monumenten tegen de voorgevel van de kerkmuur aangebracht. De hoofdingang van het kasteel is gelegen in de Kerkstraat die oorspronkelijk beplant was met een rij olmen die later vervangen werden door een dubbele rij beuken. Rondom het kasteeldomein ligt een uitgebreid park met grasperken, mooie exotische boomsoorten en coniferen. Enkel het kasteel en de rechterbijgebouwen worden nu nog door de slotgracht omringd. Rond het park ligt een bos en in het noorden en oosten wordt het kasteeldomein begrensd door de valleien van de Dikvijversbeek en de Boeversbeek. Deze valleien zijn deels ingericht als grasland en liggen deels onder bos.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.


ID: 36003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grenier

Molenstraat 67, 71, 77-79 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.


ID: 36132 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Openveldstraat 3 (Gavere)
Hoeve van het semigesloten type met woonhuis, schuur en stallen gegroepeerd rondom een geplaveid binnenerf met mestvaalt. IJzeren toegangshek tussen woonhuis en hekpijler in het noorden. Ommuurde moestuin ten oosten. Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen schuur onder zadeldak met links zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 52415 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Groenhuis 4 (Geel)
Schuin gelegen, langgestrekte hoeve van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.