Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 13524 | Archeologisch / Bouwkundig element

Neer- of Nederhoeve

Reepkenslei 32 (Kontich)
Tot villa verbouwd woonstalhuis met kern uit de 18de eeuw en langsschuur, beide gelegen in omhaagde tuinen; motte aan noordwestzijde.


ID: 308044 | Archeologisch / Landschappelijk element

Middeleeuwse dorpskern Werken

Werken (Kortemark)
De historische dorpskern van Werken is gelegen op de grens van het laat-Romeinse/vroegmiddeleeuwse schorrengebied of overstromingsvlakte. De dorpskern omvat het mottekasteel De Hogen Andjoen met aansluitend de Sint-Martinuskerk. Ten zuiden en ten westen liggen graslanden die zich uitstrekken tot aan de Kalvebeek en de Handzamenvaart. De typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen is hier bewaard is gebleven. 


ID: 90944 | Bouwkundig element

Kapel gedateerd 1849

Amersveldestraat (Kortemark)
Kapel op splitsing van twee straten. Een jaarsteen dateert de kapel in 1849; de bouw ervan door Jules Onraet-de Dommery, brouwer te Poperinge, wordt echter pas in 1891 weergegeven bij het kadaster. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis.


ID: 91126 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Amersveldestraat (Kortemark)
Uitkragende roodbakstenen pijlerkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Gebouwd in 1996 ter vervanging van een gesloopte kapel. Getraliede rondboognis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 91130 | Bouwkundig element

Kapel

Amersveldestraat (Kortemark)
Kapel, gebouwd of herbouwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldak, ijzeren kruisbekroning. Rechthoekige plattegrond. Eenvoudige steekboogpoort, waarboven marmeren plaatje met opschrift "O.L.VROUW BID VOOR ONS".


ID: 91277 | Bouwkundig element

Pijlerkapel van 1779

Barisdamstraat (Kortemark)
Mariakapel van "1779" zie jaarankers. Gelegen in grasperk in een bocht van de weg, omgeven door populieren. Witgeschilderd bakstenen pijlerkapelletje op zwart gepekte plint. Overkragend zadeldak (mechanische pannen). Betraliede rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 91363 | Bouwkundig element

Kapel uit 1921

Barisdamstraat (Kortemark)
Tegen de gevel van nummer 2 aangebouwde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Volgens de literatuur gebouwd in 1921 na gelofte om behouden terugkeer van zieke vader die was weggevoerd naar Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toegankelijke kapel met aan weerszijden beplanting. Witgeschilderd bakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen) voorzien van smeedijzeren kruis op nok.


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.


ID: 91137 | Bouwkundig element

Mariakapel

Beekstraat (Kortemark)
Mariakapel op rechthoekig grondplan. Dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Witgeschilderde gecementeerde baksteenbouw, onder zadeldak (rode mechanische pannen). Korfboogportaal met houten vleugeldeur.


ID: 91282 | Bouwkundig element

Mariakapel

Bovekerkemolenstraat (Kortemark)
Mariakapel oorspronkelijk daterend van 1821 en recent (na 2000) herbouwd samen met de naastgelegen hoeve. Gelegen op de hoek van de Steenstraat, naast de voormalige erftoegang. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (mechanische pannen) met bekronend kruis.