Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 91140 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Brouckstraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Vlakbij de "hoeve Posthoorn" of "hoeve Ampe" gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1901 door de bewoner van de hoeve, burgemeester Hippoliet Ampe (1896-1914). Volgens de literatuur bouwt hij de kapel pas in 1906 ter nagedachtenis van zijn in dat jaar overleden vrouw. De oorspronkelijke kapel is niet gecementeerd.


ID: 91283 | Bouwkundig element

Hoeve

Calfoortstraat 5 (Kortemark)
Hoeve in zijn huidige vorm daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De site is als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845).


ID: 90954 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Edewallestraat (Kortemark)
Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, zadeldak (blauwe mechanische pannen). Voorgevel als gecementeerde tuitgevel met schijnvoegen, kruisbekroning. Spitsboogportaal.


ID: 91157 | Bouwkundig element

Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel

Edewallestraat (Kortemark)
Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw onder zadeldakje (rode mechanische pannen) boven gecementeerde plint. Dubbel, horizontaal uitspringend lijstje van grijze klompjes aan weerszijden van de deur.


ID: 91159 | Bouwkundig element

Mariakapel

Edewallestraat (Kortemark)
Mariakapel circa 1978 gebouwd ter vervanging van een vorige kapel. Gele baksteenbouw op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met ijzeren kruis op nok. Rondboogportaal.


ID: 91152 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenburgerhuis Dewulf met tuin

Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91381 | Bouwkundig element

Mariakapel

Esenstraat 52 (Kortemark)
Mariakapel van circa 1985, opgericht als dank voor genezing. Gelegen in de voortuin van de woning nummer 52. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldak (oranje daktegels) met ijzeren kruisbekroning; voorafgegaan door gemetste bloembak. Beglaasde rondboognis, tot 1999 met beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Pater Pio en Heilige Antonius van Padua (thans leeg).


ID: 90955 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Galgestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, zou dateren van circa 1945. Gelegen bij erftoegang van verbouwde hoeve met bewaarde boomgaard. Bakstenen kapel onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Voorgevel in bruine sierbaksteen opgevat als puntgevel met aandak, in het gevelveld witgeschilderd vlak met opschrift: "OLV VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND BID VOOR ONS".


ID: 91166 | Bouwkundig element

Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel

Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel op de hoek met een landweg. Volgens het kadaster gebouwd in 1884. Rechthoekig gebouwtje onder onder zadeldak (rode en grijze Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor ontlastingsboog, druiplijst, horizontale belijnende band en omlopende muizentandfries. Puntgevel met rondboogportaal boven sokkel.


ID: 91167 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd circa 1910. Rode baksteenbouw onder overkragend zadeldakje (rode mechanische pannen) met gekartelde windplank en bekroond door smeedijzeren kruis. Spitsbogige deuropening onder druiplijst, erboven cartouche met zwarte letters op witte bepleistering "O.L.V./ B.V.O." Zijgevels met kleine spitsboogvensters onder druiplijstje. Bewaard houtwerk van blauwbeschilderde deur en windplank.