Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 91019 | Bouwkundig element

Kleine 19de-eeuwse hoeve

Lauwstraat 2 (Kortemark)
Kleine 19de-eeuwse hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Linde met Mariakapelletje bij de erftoegang (tweede linde gekapt). Gemengde haag van meidoorn en hulst, boomgaard.


ID: 91029 | Bouwkundig element

Stevenskapelletje

Makeveldstraat (Kortemark)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen aandaken met vlechtingen. De druiplijst van de rondbogige toegang en het kruis in het gevelveld zijn opgevat in een rodere baksteen.


ID: 91043 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapel van 1945 met grove den

Meerlaanstraat (Kortemark)
Mariakapel van 1945 bij gekasseide erfoprit van hoeve. Opgericht uit dank omdat de broers Pollentier gezond terugkeerden naar huis na de oorlog. Beschaduwd door grove den. Bakstenen gebouwtje op rechthoekige plattegrond, zadeldak (rode mechanische pannen).


ID: 91397 | Bouwkundig element

Mariakapel

Mollestraat (Kortemark)
Mariakapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie opbouw in gele baksteen. Gelegen links van de erftoegang naar de achteringelegen verbouwde hoeve, op de rand van de naastgelegen akker. Geflankeerd door populier.


ID: 91400 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Mollestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Aan weerszijden begroeiing. Reconstructie van 1984 van een oudere kapel die zich oorspronkelijk aan de andere zijde van de oprit bevond. Geelbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen), smeedijzeren kruis op nok.


ID: 91044 | Bouwkundig element

Mariakapel van 1944

Nachtegaalstraat (Kortemark)
Mariakapel van 1944 bij erftoegang van hoeve zogenaamd " 'T GOED TER LOO". De kapel is opgericht na belofte in verband met bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoge bakstenen kapel onder zadeldak, volledig begroend. Beglaasde nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 91045 | Bouwkundig element

Kapel

Nachtegaalstraat (Kortemark)
Kapel links van omhaagde hoeveweide. De kapel vervangt na de Eerste Wereldoorlog een oudere en grotere kapel die aan de overzijde van de weg stond. Bakstenen kapel onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Rechthoekig portaal, ijzeren hekken. Eenvoudig altaar met beeld Maria van Lourdes.


ID: 91300 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Vladslostraat 1 (Kortemark)
Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen.


ID: 91061 | Bouwkundig element

Kapel

Pereboomstraat (Kortemark)
Kapel rechts van erfoprit hoeve. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgericht in 1883 ter nagedachtenis van overleden ouders en familie (zie inscriptie). In de jaren na de Tweede Wereldoorlog wordt de Pereboomstraat gebetonneerd. Wellicht is de kapel hierbij achteruit geplaatst. Rode baksteen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Baksteenfries in gele baksteen onder dakoverstek. Houten spitsboogdeur met gietijzeren grille en monogram (dubbele M).


ID: 91064 | Bouwkundig element

Kapel

Pereboomstraat (Kortemark)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gebouwd in 1965 ter vervanging van een grotere kapel aan de straatzijde. Witgeschilderd, bakstenen volume met per baksteenlaag getrapte bovenbouw onder zadeldakje (zwarte imitatieleien) met smeedijzeren kruis op nok. Rechthoekige beeldnis voorzien van smeedijzeren tralies.