Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 91343 | Bouwkundig element

Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

Werkenplein (Kortemark)
Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De omgeving van de Sint-Martinuskerk is sinds 1957 beschermd als landschap. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Het beschadigde, vóóroorlogse kerkhof met ijzeren hek wordt in 1924-1925 hersteld naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


ID: 91265 | Bouwkundig element

Roodbakstenen tuimuur met heiligennisje en poortje

Werkenstraat (Kortemark)
Roodbakstenen tuinmuur met heiligennisje en steekbogig poortje (horend bij Handzameplein nummer 21). Beglaasde rondboognis met ijzeren traliewerk, Mariabeeldje.


ID: 91268 | Bouwkundig element

Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Werkenstraat (Kortemark)
Vrijstaande pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gebouwd in 1937 ter herdenking van het vijftienjarig bestaan van de Boerinnenbond. Gele baksteenbouw boven verbrede plint en onder zadeldakje afgedekt door daktegels steunend op kraagstenen in blauwe hardsteen. Centraal een halfronde rondboognis met Mariabeeld, geflankeerd door smeedijzeren letters "A" en "M". Daaronder een blauwhardstenen gedenkplaat met opschrift in bas-reliëf "JUBELGIFT/ BOERINNENBOND/ HANDZAME – 1937" in bakstenen omlijsting.


ID: 91350 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld en pijlerkapel

Werkenstraat (Kortemark)
Het Heilig Hartbeeld - vermoedelijk uit de jaren 1930 - is aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek in geometrische vormgeving tussen vierkante bakstenen pijlers, dito poortje. Witstenen beeld op bakstenen sokkel. Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd circa 1937.


ID: 91263 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Werkenstraat 6 (Kortemark)
Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning.


ID: 91348 | Bouwkundig element

Villa

Werkenstraat 82 (Kortemark)
Villa uit de jaren 1920-1930, gelegen in tuin. In de tuin, oude taxus, Mariagrot enzomeer.  Huis op onregelmatig grondplan. Rode baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor plint, diamantkoppen en lateien. Zadeldaken (blauwe mechanische pannen) met wolfseinden. Rechthoekige muuropeningen onder lateien en ontlastingsboog met verdiept boogveld waarin bakstenen in visgraatverband. Vernieuwd houtwerk.


ID: 91456 | Bouwkundig element

Kapel op het gehucht Zarren-Linde

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Kapel op het gehucht "Zarren-Linde", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Ze werd circa 1875 gebouwd door de weduwe van de Zarrense brouwer Schottey-Defubure, tevens eigenares van de achterliggende tweewoonst. Volgens literatuur zou de oorsprong van de devotie liggen in een belofte uit te voeren na genezing.


ID: 91463 | Bouwkundig element

Mariakapel

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Mariakapel bij verbouwde, achteringelegen hoeve. De kapel dateert van na de Eerste Wereldoorlog (circa 1920), en is volgens de literatuur gebouwd als dank voor het feit dat de hoeve onbeschadigd uit de oorlog kwam (belofte 1917). Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (rode mechanische pannen). Eenvoudige gevel met rondboogportaal, topstuk met ijzeren kruisbekroning.


ID: 91465 | Bouwkundig element

Mariakapel bij de Couchezmolen

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Mariakapel bij de "Couchezmolen" en de molenaarshoeve. De kapel is bereikbaar via brug over de gracht. Geelbakstenen kapel, als dusdanig niet aangeduid op historische en actuele kadasterplannen. De geelbakstenen opbouw van de kapel laat vermoeden dat ze dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mogelijk uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920.


ID: 91468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Couchezhoeve en omgeving

Zarren-Lindestraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen historische hoeve, zogenaamd "Couchezhoeve" naar de Zarrense familie Couchez. Twee oude lindes met boomkapelletje aan de erftoegang. Landelijke omgeving met weiden, rondom bomen, onder meer Canada- en Italiaanse polulieren, knotbomen. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): hoevesite met ruim L-vormig volume, twee kleinere volumes en een poel binnen een ruime boomgaard.