Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 39923 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 18de eeuw

Jozef Van Hovestraat 90-92 (Kraainem)
Aan de straat gelegen, momenteel in twee delen gesplitste hoeve in traditionele bak- en zandsteenstijl, de oudste delen minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 39914 | Bouwkundig element

Pastorie gedateerd 1652

Pastoorkesweg 1 (Kraainem)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl, op de deurimposten gedateerd 1652. Als dusdanig in gebruik tot circa 1906, toen er een nieuwe pastorie gebouwd werd naast het gemeentehuis.


ID: 17615 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1750

Kerkstraat 21 (Kruibeke)
Achterin gelegen dubbelhuis met overluifelde inrijpoort aan de straat. Voorgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak voorzien van drie houten dakkapellen met neogotische windborden.


ID: 17629 | Bouwkundig element

Woning van het Geelhof en motte

Kerkstraat 220 (Kruibeke)
Gelegen aan het einde van een vrij lange dreef of dam. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op een zolderbalk 1641 gedateerd. Baksteenbouw op een gecementeerde plint.


ID: 17705 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Kloosterstraat 54-64 (Kruibeke)
Eenheidsbebouwing in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur van twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, aangeduid als geboortehuis van Gerardus Mercator en heden opgesplitst in zes woningen.


ID: 17638 | Bouwkundig element

Woning Klein Kasteel en kapel

Koningin Astridplein 16, 15A-B (Kruibeke)
In 1846 gebouwd als twee afzonderlijke woningen; in 1874 (kadasterarchief) tot één eigendom versmolten en waarschijnlijk aan de buitenzijde ook grondig aangepast.


ID: 17640 | Bouwkundig element

Huis De Eenhoorn

Koningin Astridplein 20 (Kruibeke)
Voormalige zetel van de Vierschaar en schepenhuis van het Land van Waas. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in traditionele verankerde baksteenarchitectuur met tegen rechter zijgevel bewaarde arduinen dorpspomp. Het juiste bouwjaar is onbekend, doch in 1452 speelde het gebouw reeds een rol in de slag om Bazel, toen het als verschansing diende tegen de Franse troepen van Filips de Goede.


ID: 17562 | Bouwkundig element

Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Langestraat 12 (Kruibeke)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, gevestigd in het zogenaamde "Huis ten Wijngaarde" of "Schaliënhuis". In 1676 aangekocht door Pastoor Antonius van Daele om het in 1688 officieel over te dragen aan de Geestelijke Dochters. Wellicht draag het van dan af de naam 'Het huys van O.L.Vrouw'. Bestaande uit een naar het binnengebied gekeerd 17de-eeuws gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl van zes traveeën en twee bouwlagen op een zandstenen plint, het zogenaamde 'Schaliënhuis', met oostelijk georiënteerde kapel uit 1735 en 19de-eeuwse kloostervleugel langs de Langestraat.


ID: 17666 | Bouwkundig element

Vaerenthoekhoeve

Portugezenstraat 7 (Kruibeke)
Hoeve met woonhuis, dwarsschuur, karrenkot en kleinere bijgebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Het erf is omzoomd met een hulsthaag.


ID: 74322 | Bouwkundig element

Boerenwoning met aanhorigheden

Appelhoekstraat 6 (Kruisem)
Zijdelings aan de straat ingeplant boerenhuis met kleine stal en bakhuis op omhaagd, met gras begroeid erf en ijzeren toegangshek in het zuiden.