Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 131000 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij hoeve

Bosstraat 1 (De Pinte)
Bij de hoeve worden de stallen van schaduw voorzien door een mooi ontwikkelde opgaande linde. Deze schermboom, een opgaande Hollandse linde, domineert het erf.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 132782 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde bij bakhuis

Mieregoed 4B (De Pinte)
Aan de zuid-oostkant, bij de bakoven van hoeve ’t Mieregoed, staat een zwaar ontwikkelde gekandelaarde lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter (gemeten in 2013) en een knothoogte van circa 3,5 meter. De boom is er geplant om de oven af te schermen tegen weer en wind maar ook om met zijn bladerdek het verspreiden van gensters tegen te gaan en brand bij de gebouwen op het erf te voorkomen.


ID: 132783 | Landschappelijk element

Linde als schermboom bij hoeve 't Mieregoed

Mieregoed 4B (De Pinte)
Deze opgaande linde staat verweesd op het erf van hoeve 't Mieregoed. Volgens de bewoners stond de boom bij een in middels verdwenen mestvaalt en was hij er dienstig als schermbeplanting. De schermboom voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.


ID: 86262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel beschaduwd door linde

Hoekstraat, Vichteknokstraat (Deerlijk)
Wegkapel beschaduwd door linde gelegen aan de erfoprit van de sterk verbouwde hoeve. Gebouwd in 1989 ter vervanging van een 18de-eeuwse kapel. Eenvoudige rechthoekige bakstenen wegkapel met pannen zadeldak.


ID: 86373 | Landschappelijk element

Twee linden bij voormalige staakkapel

Klijtstraat, Olekenbosstraat (Deerlijk)
Twee linden die een voormalige houten staakkapel beschaduwden.


ID: 86496 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel beschaduwd door twee lindes

Vichtestraat (Deerlijk)
Aan de erfoprit tot het Goed te Diependaele bevindt zich een wegkapel van 1934, beschaduwd door linden. Opgericht door de familie Vanwynsberghe voor de vrijwaring van de hoeve van ziekte en vervangt een oorspronkelijk kruis van 1792. Baksteenbouw op rechthoekig grondplan.


ID: 305863 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Ardense Jagersstraat-Gottem, Polderweg (Deinze)
Naast de kerk van Gottem staat een geknotte linde. De linde is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.


ID: 300199 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Bagattestraat, Leernsesteenweg (Deinze)
De opgaande linde staat rechts achter de gedenkkapel Heilig Hart. De vredesboom werd in 1919 aangeplant.