Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 60770 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Mellestraat 242 (Kortrijk)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Ten westen, aan de straat gelegen poortgebouw onder zadeldak; schampstenen. Rechts, aanpalend kapelletje; rondboogportaal. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met twee opkamertraveeën.


ID: 60954 | Bouwkundig element

Schuur

Michel Vandewielestraat 22 (Kortrijk)
Schuur van rode baksteen met rechthoekige muuropeningen en rondbogige heiligennis.


ID: 60776 | Bouwkundig element

Hoeve De Cransvijver en wegkapel

Moorseelsestraat 259 (Kortrijk)
Historische hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 17de eeuw. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als omwalde hoeve, doch met andere configuratie. Op de Atlas der Buurtwegen (1843), aangeduid met omwalling ten zuiden en met grosso modo gelijke opstelling. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een onverhard erf bereikbaar via noordoostelijke erfoprit en 18de-eeuws poortgebouw met muurkapel.


ID: 59994 | Bouwkundig element

Hoeve Soubry

Morinnestraat 31 (Kortrijk)
Dieper in gelegen hoeve tot 1950 volledig omwald. Oudste vermelding in het landboek Kortrijk-Buiten (1770). Huidige gebouwen dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Lange westelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen kapel. Ten westen omhaagde huisweide. Losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf.


ID: 59996 | Bouwkundig element

Goed te Schellebrouck

Morinnestraat 90 (Kortrijk)
Een leen van het kasteel van Kortrijk. Oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. Het was één van de grootste hoeves van Kortrijk. De huidige gebouwen dateren uit de 19de- en 20ste eeuw. Gesloten vierkantshoeve met toegang ten noordoosten. Lage verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak.


ID: 60562 | Bouwkundig element

Zwingel kapel

Munkendoornstraat (Kortrijk)
Eenvoudig éénbeukig bakstenen kapelletje "Zwingel kapel" van 1923, huidig uitzicht bekomen in 1976. Puntgevel van rode baksteen onder leien zadeldak met ijzeren kruis. Spitsbogige muuropening met smeedijzeren hekje.


ID: 61018 | Bouwkundig element

Veldkapel bij hoeve Brouckaertshof

Munkendoornstraat 222 (Kortrijk)
Veldkapelletje, gelegen bij het begin van de toegangsdreef van de hoeve "Brouckaertshof". Het kruisbeeld staat reeds aangeduid op de Vander Maelenkaart (1850). In 1950 werd er een nieuw afdak geplaatst. Kapelletje van rode baksteen onder pannen zadeldak bekroond door ijzeren kruis. Gecementeerd en met schijnvoegen afgewerkt interieur met houten kruis met witbeschilderd vaandeltje met opschrift "INRI". Kruis met houten gepolychromeerd kruisbeeld, de strakheid van het beeld laat vermoeden dat het afkomstig is uit de 18de eeuw.


ID: 60004 | Bouwkundig element

Stadswoning uit de 18de eeuw

Nieuwstraat 20-22 (Kortrijk)
18de-eeuws breedhuis onder pannen zadeldak. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw. Volgens bouwplan vanaf 1860 twee enkelhuisjes in spiegelbeeldschema. De deur onder de kapel is heden gedicht. Ook keldergat links is heden dichtgemetseld. Houten kapel gevat in geprofileerde rondboognis, aangebracht in 1860 in opdracht van Vanlerberghe-Verbeke, deken van de kapel van de Heilige Rochus.


ID: 60007 | Bouwkundig element

Gebouwen van de coöperatieve Het Volk

Noordstraat 29 (Kortrijk)
Coöperatieve van de S.M. Gilde van Ambachten, zie opschrift S(amenwerken)DE M(aatschap)PY HET VOLK, van 1914 naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk).


ID: 60563 | Bouwkundig element

Kapel

Ooievaarsnest (Kortrijk)
Kapel, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Eenvoudig bakstenen bedehuisje, gecementeerd en met schijnvoegen afgewerkt. Kapel op achthoekig grondplan met groenbeschilderd zinken puntdak bekroond met ijzeren kruis.