Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1496 resultaten


ID: 73832 | Bouwkundig element

Brouwerij Doornaert

Marktplein 7 (Brakel)
Voormalige bierbrouwerij, in 1911 omgevormd tot klooster en school van de Broeders van Liefde. Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 43740 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde met omringend ommuurd kerkhof. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers. Huidige kerk wellicht voorafgegaan door een romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, later vergroot tot eenbeukige kruiskerk. Van de voorgaande kerk bleef de 16de-eeuwse gotische westtoren behouden. Huidig classicistisch schip met koor en sacristie gebouwd in 1780-1783.


ID: 12781 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius Abt

Bredabaan 381 (Brasschaat)
Kerk van Brasschaat-centrum gelegen op een nagenoeg driehoekig plein op splitsing van Breda- en Miksebaan.


ID: 12831 | Bouwkundig element

Kasteel Ankerhof

Miksebaan 305-307 (Brasschaat)
Kasteel in classicistische stijl, van eind 18de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen, gelegen in bosrijk landschap met mooi park en vijver.


ID: 12833 | Bouwkundig element

Kasteel Mishaegen

Mishagen 47 (Brasschaat)
Classicistisch kasteel ingeplant in de as van Guyotdreef, toegankelijk via brug met ijzeren leuning en dito hek.


ID: 70857 | Bouwkundig element

L-Vormig gebouw in laatclassicistische stijl

Markt 23 (Bree)
L-vormig gebouw uit het eerste kwart van de 19de eeuw, in laatclassicistische stijl. Bakstenen gebouw van vier traveeën aan de zijde van de Markt, vijf aan de zijde van de Nieuwstadstraat, en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 70855 | Bouwkundig element

Michielshuis

Markt 8 (Bree)
L-vormig gebouw in Maasstijl, met laatclassicistische ordonnantie. Het huis heeft een zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, doch werd in verschillende perioden grondig verbouwd. Het diephuisgedeelte dateert in zijn huidige vorm uit de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 82113 | Bouwkundig element

Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.


ID: 29835 | Bouwkundig element

Koninklijke Stadsschouwburg

Adriaan Willaertstraat 2, Jakob van Ooststraat 10, Kuipersstraat 16, Vlamingstraat 29 (Brugge)
Imposant vrijstaand gebouw van vijf + elf + vijf + elf traveeën en twee bouwlagen hoog op een rechthoekige plattegrond. De monumentale voorgevel is opgetrokken in witte en blauwe hardsteen, in tegenstelling tot de overige gevels die bepleisterd zijn.


ID: 82851 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Heester met tuin

Annuntiatenstraat 101 (Brugge)
"Heester" uit de 18de eeuw, of "huyzeken van plaisance", "maison de plaisance" met belvedère gelegen in een ommuurde tuin tussen Annuntiaten- en Kleine Nieuwstraat. Oorspronkelijk, grotere beboomde tuin door een 19de-eeuwse verkaveling herleid tot een grastuin met solitaire beuk en rij gekandelaarde linden langs de Annuntiatenstraat. Witbeschilderde tuinmuur met steunberen en segmentboogpoortje met arduinen omlijsting met jaartal "1756". Rechts segmentboogvormige inrijpoort. Aan de Kleine Nieuwstraat torent de belvedère boven de verankerde, blinde bakstenen muur.