425 resultaten
ID: 40172 | Bouwkundig element
Nieuwelaan 65 (Meise)
Kasteel Ter Hasselt is een neotraditioneel landhuis op L-vormige plattegrond waarvan de traditionele kern, voortgaande op de jaarankers, opklimt tot 1665. Het neotraditionele uitzicht is het resultaat van een historiserende restauratie en uitbreiding die kadastraal werd geregistreerd in 1908. Op het domein bleef er ook een classicistisch tuinpaviljoen van 1805 en een neotraditionele duiventoren bewaard, evenals een zwembad uit de jaren 1960. Het landhuis is ingeplant aan de zuidelijke rand van het domein.
ID: 134061 | Landschappelijk element
Nieuwelaan 65-67 (Meise)
Kasteel in neotraditionele stijl met een kern uit 1665, aan de rand van een park in landschappelijke stijl van circa 1,5 hectare; rond 1800 aanleg van een min of meer symmetrische 'jardin à l'anglaise', die in 1908 opging in een landschappelijk, gedeeltelijk bebost park van meer dan 3,5 hectare.
ID: 36197 | Bouwkundig element
Akkerstraat 11 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type, naar verluidt vroeger met stokerij en sinds 1898 bloemisterij. In U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Oorspronkelijke boerenwoning aan de zuidoostelijke erfzijde, vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw en heden deels omgevormd tot duivenhok. Ten oosten aangebouwde rechthoekige gecementeerde watertoren en met de achterkant aanpalende nieuwe woning uit eind 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak. Vroegere schuur met wagenhuis aan de straatzijde.
ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.
ID: 36288 | Bouwkundig element
Proefhoevestraat 16-18 (Melle)
Rossaerthoeve, in 1920 aangekocht door de rijksuniversiteit van Gent voor de oprichting van een Proefhoeve voor de Faculteit van de Landbouwwetenschappen. Bestaande hoevegebouwen in 1921 vergroot en aangepast tot een 20st-eeuwse herenhoeve. Later nog uitgebreid en gemoderniseerd complex tot een gemengd bedrijf. Landelijke woning met regionalistische inslag van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken en ingebouwde centrale toren.
ID: 36398 | Bouwkundig element
Poelstraat 102 (Merelbeke)
Hoeve met in U-vorm opgestelde gebouwen, uitbreiding van de tweede helft van de 19de eeuw van een kleiner boerenhuis en tegenover liggend bedrijfsgebouw uit begin 19de eeuw.
ID: 36400 | Bouwkundig element
Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.
ID: 90041 | Bouwkundig element
Goethalsplaats 16 (Meulebeke)
Laatclassicistisch herenhuis met tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met de Meulebeekse brouwer Joannes Iserbyt als toenmalige eigenaar. Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de L-vormige doorgang van de Kerkstraat naar de Regentiestraat, tegen de zuidzijgevel van het pand Regentiestraat nummer 9.
ID: 90053 | Bouwkundig element
Hulsveldedreef 1 (Meulebeke)
Historische, oorspronkelijk omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. De oudste vermelding van "t Goet ten Driessche" dateert van circa 1625. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt aan de zuidoostzijde van de straat een haakse toegangsdreef weergegeven met boom aan de erftoegang, twee haakse volumes en een vierkante omwalling aan de zuidzijde.
ID: 90226 | Bouwkundig element
Sint-Amandstraat 18 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal tot de eerste helft van de 19de eeuw opklimmen, zie woonhuis, haakse schuurstalvleugel en bijgebouwtje weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).