Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2780 resultaten


ID: 623 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Schoonbeek

Waterkasteelstraat 1 (Bilzen)
De oudste gedeelten van het kasteel worden door een gevelsteen op de kroonlijst van de oostelijke gevel van de oostelijke vleugel gedateerd 1628. De kern is vrijwel zeker ouder.


ID: 303996 | Landschappelijk element

Loopgraaf in Munsterbos

Weerstandspad (Bilzen)
Een fragment van een loopgraaf (&lt;100m) in Munsterbos. De loopgraaf is vrij diep en heeft aan weerszijden opgeworpen weringen: een borst- en rugwering.


ID: 303939 | Landschappelijk element

Loopgraven in kasteeldomein Groenendaal

Zangerheistraat (Bilzen)
In het noorden van kasteeldomein Groenendaal liggen onder bos ongeveer 230 m loopgraven die in noordwest-zuidoostelijke richting zijn georiënteerd.


ID: 650 | Bouwkundig element

Kasteel Zangerhei

Zangerheistraat 101 (Bilzen)
Er resten heden slechts de monumentale dienstgebouwen, waarvan niet duidelijk is of zij de oorspronkelijke zijn van het complex uit de eerste helft van de 19de eeuw, of een versie uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 135397 | Landschappelijk geheel

Uitkerkse polder

Blankenberge, Uitkerke (Blankenberge), Wenduine (De Haan), Nieuwmunster, Zuienkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de landschappelijke overgang van het strand, de duinen en de Uitkerkse Polder. De zandvlakte van het strand heeft golfbrekers. De duinen vormen een markante reliëfstructuur met soms een lage helmgrasbegroeiing en struweelranden. De Uitkerkse Polder is een sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polder met reliëfrijke zilte graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven voor. De polder is doorsneden door talrijke zwinnen en vaarten. De Blankenbergse Dijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 215691 | Bouwkundig element

Duitse betonnen bedding batterij 'Sachsen'

Blankenbergse Dijk (Blankenberge)
Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Sachsen' uit de Eerste Wereldoorlog, met twaalfhoekig grondplan en een diameter van 12 meter. Elke zijde is 305 centimeter lang.


ID: 215680 | Bouwkundig element

Duitse bunker vliegveld Uitkerke

Brugse Steenweg (Blankenberge)
Duitse betonnen militaire post in weide, bij de hoeve Kuiperscheeweg nummer 1.


ID: 215690 | Bouwkundig element

Duitse bunker vliegveld Uitkerke

Gustaaf D'Hondtweg (Blankenberge)
Duitse bunker, in 1917 opgetrokken bij een Duits vliegveld dat hier vanaf 1917 is aangelegd.


ID: 45077 | Bouwkundig element

Kasteel van Uitkerke

Kerkstraat 420 (Blankenberge)
Het huidige kasteel van Uitkerke gaat terug tot 1763 naar een ontwerp in rococostijl van architect Berger en is gelegen op een nog deels omwalde terp. In 1880 verbouwd, waarbij enkel het voorste gedeelte van het volume werd behouden. Aan de noordzijde is de terp afgegraven, vanaf de achterbouw van het huis komt men via een trap in een diepere fruit- en moestuin. Rond de terp is een tuin aangelegd met fruitbomen en struiken.


ID: 215692 | Bouwkundig element

Duitse betonnen bedding batterij Hessen

Lissewegestraat (Blankenberge)
Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Hessen' uit de Eerste Wereldoorlog met achthoekige vorm. De diameter bedraagt 1680 centimeter.