Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

422 resultaten


ID: 88276 | Bouwkundig element

Hoekpand

Sint-Elooisstraat 85 (Oostkamp)
Woonhuis met smis gebouwd in 1899. Later wordt de woning verkocht aan een bloemist die in 1932 de oude smis verbouwd tot broeikas. Historiserende woning met trapgevel. Vrij imposant diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak.


ID: 300822 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Grotenhof met tuin

Molenstraat 17-19 (Oud-Heverlee)
Villa 'Grotenhof ' of 'Valvert' werd gebouwd tussen 1900 en 1910 door Jules Michaux uit Brussel. Helemaal onderaan de hellende tuin, tegen de Molenstraat, werd een dienstwoning gebouwd, met stallen en een onderkelderde spitsboogserre. De tuin, 64 are, is aangelegd op een steile helling met mooi uitzicht over de Dijlevallei; voorbeeld van een 'geleend landschap'.


ID: 27489 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Abdijstraat 13 (Oudenaarde)
19de-eeuws burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met beperkte interieurelementen wijzend op de in oorsprong oudere kern van twee samengevoegde woningen. Ingekorte kwartronde serre achterin de tuin. Rechts kleine zijdelingse aanbouw met vroegere paardenstal.


ID: 308303 | Bouwkundig element

Herenhuis

Armenlos 4-5, 6 (Oudenaarde)
Groot herenhuis uit 1815 van zes + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken in empirestijl. Achterin de tuin gelegen parabolische serre. Bakstenen tuinpaviljoentje van circa 1860 in neogotische stijl, gelegen in uiterste zuiden van de tuin aan de spoorweg.


ID: 27503 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Beaucarne met tuin en druivenserre

Beaucarnestraat 9 (Oudenaarde)
Deels in kern opklimmend tot een woning uit de eerste helft van de 18de eeuw, in 1751 door J. Beaucarne verbouwd en circa 1800 uitgebreid. Woning van twee bouwlagen en elf traveeën onder zadeldak met rond de binnenplaats bijgebouwen uit de eerste helft van de 19de eeuw, waaronder een koetshuis. Diepe tuin met tuinpaviljoen en bomen die teruggaan tot de 18de eeuw. Met de achtergevel aan de Abdijsteeg palende druivenserre met 18de-eeuwse druivelaars, in de jaren 1770 opgericht als oranjerie of wintertuin.


ID: 27410 | Bouwkundig element

Café Sint Martinus

Edelareberg 66 (Oudenaarde)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw. Erachter aangebouwde gebogen serre.


ID: 27105 | Bouwkundig element

Herenhuis

Einestraat 26 (Oudenaarde)
Vroeg 19de-eeuws herenhuis met gecementeerde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met geblokte begane grond en verticaliserende bovenbouw met rechthoekige vensternissen. Rechts koetspoort met doorrit naar achterliggende tuin. Achterhuis met vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voormalige koetshuizen links en ommuurde tuin met vijvertje en vroegere oranjerie en serre.


ID: 27616 | Bouwkundig element

Villa De Noenendale

Hauwaart 91 (Oudenaarde)
Villa met art-deco-inslag gebouwd in 1930-1931 door brouwer C. Roman van de nabije brouwerij Roman, naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Centrale deurportiek met terras tegen symmetrische voorgevel verrijkt met gestileerde bloemmotieven. Achtertuin in landschappelijke stijl aangelegd in 1940-1945 met volière, serre, voormalige conciërgewoning en paardenstallen uit de jaren 1940 in hoevestijl. Voortuin en onmiddellijke omgeving van de villa met bewaarde gestructureerde aanleg uit begin jaren 1930.


ID: 27161 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Hoogstraat 36 (Oudenaarde)
Empire herenhuis van vier traveeën en drie hoge bouwlagen onder twee evenwijdige schilddaken en centrale koepel, uit begin 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint met lunetten als keldergaten. Links, rechthoekige koetspoort met schamppalen gevat in zware classicistische omlijsting.


ID: 27763 | Bouwkundig element

Hof Blancke

Kelderstraat 3 (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve rond vierkant gekasseid erf, in kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken, dienstgebouwen met gewitte gevel met tandlijst op gepikte plint. Boerenwoning van twee + acht traveeën en één bouwlaag, wagenhuis uit de 19de eeuw, dwarsschuur met gedichte rechthoekige veldpoorten en bakhuis.