Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 43866 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Familie

Wannegem-Ledestraat (Kruisem)
Bakstenen gebouw onder zadeldak met voorpuntgevel en kruisbekroning, opgericht in 1892 op de plaats van een vroegere Onze-Lieve-Vrouwekapel.


ID: 43867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Machutusparochie met tuin

Wannegem-Ledestraat 2 (Kruisem)
De typische 18de-eeuwse pastorie van de Sint-Machutusparochie, opgebouwd volgens het schema 'entre cour et jardin', wordt omgeven door een deels omhaagde en ommuurde pastorietuin. De pastorie is een voorbeeld van het lange gebruik van het rococo in de plattelandsarchitectuur.


ID: 43874 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Wannegem-Ledestraat 42 (Kruisem)
Haaks op de straat en achterin gelegen bakstenen schoolgebouwen, op ommuurde voormalige speelplaats; achtergebouw door middel van jaarankers gedateerd 1879.


ID: 43856 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Machutus

Wannegemdorp 2A-B (Kruisem)
Georiƫnteerde dorpskerk gebouwd tussen 1784 en 1789 en ingeplant op de noordflank van de heuvelrug met ommuurd hoger gelegen kerkhof toegankelijk via twee ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers en via een rechthoekige doorgang met trap in ommuring.


ID: 74414 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Waregemsesteenweg (Kruisem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel ingeplant te midden van een tuintje. Opgericht volgens bouwvergunning van 1925 door de familie Dhuyvetter-Van der Meeren als dank voor het overleven van de bombardementen op de naastliggende hoeve tijdens de bevrijdingsfeesten van oktober 1918.


ID: 74319 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Troost

Waregemsestraat (Kruisem)
Bakstenen kapel, opgericht op het domein van het zogenaamd Nieuw Kasteel door J. en M. Ruffo de Bonneval als dank na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 89933 | Bouwkundig element

Wegkapelletje

Haantjesstraat (Kuurne)
Recent wegkapelletje ingewerkt in afsluitingsmuurtje. Puntgevel met beglaasde en getraliede rondboognis in omlijsting van zwarte baksteen.


ID: 89763 | Bouwkundig element

Herberg-afspanning

Harelbeeksestraat 63 (Kuurne)
Herberg-afspanning, opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde laatclassicistische lijstgevel op plint van arduin. Vermoedelijk later aangepaste zijgevel met versneden trapgevel en aansluitend pilasters, met rondboognis met arduinen rondboog en Christus aan het kruis.


ID: 89782 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Industrielaan (Kuurne)
Met klimop begroeid wegkapelletje volgens de literatuur gebouwd in 1838. De naam verwijst naar de voormalige hoeve Ide, die bij de aanleg van het industrieterrein in 1961 gedeeltelijk werd afgebroken. Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond; gepikte plint. Pannen zadeldak.