Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

687 resultaten


ID: 303065 | Landschappelijk element

Opgaande eikendreef bij Kasteel van Laarne

Kasteeldreef (Laarne)
Bij de heroriƫntatie van de kasteelinkom in de tweede helft van de 17de eeuw werd de brede rechtlijnige Kasteeldreef in de as van de monumentale poort naar het dorpscentrum van Laarne aangelegd. De Kasteeldreef bestaat uit vijf bomenrijen van recent aangeplante zomereiken met in het midden een voetpad en aan beide zijden in de dreef kasseiwegen.


ID: 303066 | Landschappelijk element

Gemengde dreven bij het Kasteel van Laarne

Mellestraat (Laarne)
De Achterdreef en de Paardedreef getuigen van de vroegere planmatige aanleg van de omgeving van het kasteel (vroeger kasteeldomein) en kunnen aldus tot belangrijke historische componenten van de kasteelsite worden gerekend.


ID: 132413 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar hier heeft een stamomtrek van om en bij de 8,3 meter. De stoof heeft 9 stammen waarvan de dikste, op 1,5 meter hoogte, een omtrek heeft van bijna 2,6 meter (meting is uitgevoerd in 2011).


ID: 132414 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar hier heeft een stamomtrek van om en bij de 6 meter.


ID: 132415 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar hier heeft een stamomtrek van om en bij de 5 meter.


ID: 132416 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar hier heeft een stamomtrek van om en bij de 2,7 meter.


ID: 132417 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van om en bij de 5,5 meter.


ID: 300189 | Landschappelijk element

Holle wegen in Briegden

Roosakkerstraat, Winevenstraat (Lanaken)
In het gehucht Briegden, gelegen in Veldwezelt (Lanaken), lopen twee elkaar kruisende holle wegen met waardevolle beplanting op de flanken. Op het kruispunt van deze twee wegen staat een kapelletje.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 307446 | Landschappelijk element

Collectie parkbomen bij landhuis Pierco

Piercostraat 14 (Landen)
In het resterende parkdeel van het landhuis Pierco bevindt zich een collectie parkbomen die teruggaan op vroegere aanlegfases van het park.