Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2785 resultaten


ID: 215692 | Bouwkundig element

Duitse betonnen bedding batterij Hessen

Lissewegestraat (Blankenberge)
Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Hessen' uit de Eerste Wereldoorlog met achthoekige vorm. De diameter bedraagt 1680 centimeter.


ID: 217125 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Lissewegestraat (Blankenberge)
Bijna volledig ondergrondse betonnen constructie uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 45084 | Bouwkundig element

Duitse bunker 'WN Tross-Trompet'

Scharebrugstraat (Blankenberge)
Duitse betonnen militaire post uit de Tweede Wereldoorlog, in weide tegenover Scharebrugstraat 235, op zo’n 250 meter ten westen van de stedelijke begraafplaats van Blankenberge. Bovengrondse betonnen militaire constructie.


ID: 200662 | Bouwkundig element

Steunpunt Blankenberghe Mole

Wenduinse Steenweg (Blankenberge)
Op de westelijke oever van de havengeul te Blankenberge was tijdens de oorlog een omvangrijk steunpunt gelegen. Thans resten er nog twee bunkers waarvan er één voor 99 % verzand is.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 305770 | Bouwkundig element

Mitrailleurbunker 22f Grensstelling kanaal Bocholt-Herentals

Kapelstraat (Bocholt)
Mitrailleurbunker met observatieklok uit het interbellum en deel uitmakend van de Grensstelling. Tussen 1935-1937 laat de militaire overheid de bunkers langs de grenskanalen bouwen. De bunker is gelegen langs de westelijke kanaaldijk van het kanaal Bocholt-Herentals aan de kruising met de Zuid-Willemsvaart. Hij bevindt zich op het jaagpad op een tiental meter van de kanaaloever.


ID: 305768 | Bouwkundig element

Oeverbunker 21 Grensstelling Kanaal Bocholt-Herentals

Poederstraat (Bocholt)
Oeverbunker voor twee mitrailleurs, opgetrokken in het interbellum en deel uitmakend van de Grensstelling of Vooruitgeschoven stelling die een invasie vanuit Duitsland moest tegenhouden. De bunker is gelegen tegen de westelijke kanaaldijk van het kanaal Bocholt-Herentals.


ID: 301436 | Bouwkundig element

Bunkers KW-linie Antwerpen

Boechout, Bonheiden, Duffel, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mechelen, Mortsel, Putte, Ranst, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem, Zandhoven (Antwerpen)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.


ID: 12473 | Bouwkundig element

Domein Spokenhof

Borsbeeksesteenweg 102 (Boechout)
Op hoek met Spokenhofstraat gelegen woning in traditionele bak- en zandsteenstijl , uit het eerste kwart van de 17de eeuw. Inplanting binnen rechthoekig omgracht en omhaagd domein.


ID: 12507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Boechout

Hof van Boechout 3-6 (Boechout)
Het 17de-eeuwse Hof van Boechout wordt, naast grasvelden en weiden, omgeven door percelen eiken-, beuken- en berkenbos en twee met elkaar verbonden vijvers met een uitloper voor de dienstgebouwen.