Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 307449 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Kruiskapel met witte paardenkastanje als kapelboom

Bormansstraat, Walhostraat (Landen)
Eind 19de-eeuwse Heilige Kruiskapel of Kapel Walho met witte paardenkastanje als kapelboom.


ID: 200244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Janshoven met herenboerenparkje

Cl. Gregoirestraat 4 (Landen)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw met een in 1844 tot herenhuis verbouwde vleugel omgeven door een voor Haspengouw typisch herenboerenpark, circa 2 hectare, aangelegd rond 1860. Ten oosten bevindt zich een neogotische kapel binnen een ommuurd perceeltje.


ID: 134203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Aldegondisparochie met tuin

Kruisboomstraat 2 (Landen)
Pastorie gebouwd aan het einde van de 18de eeuw omgeven door tuin van 15,5 are met bouw van Lourdesgrot in de jaren 1920; beplanting eveneens van na 1920.


ID: 200234 | Bouwkundig element

Heilige Kruiskapel met ommegang

Kruiskensstraat (Landen)
Klein gebouw van gecementeerde baksteen met gebruikmaking van zandsteen voor omlijstingen, hoekkettingen en geveldekplaten, gedateerd 1780 en herbouwd in 1899. Het kapelletje wordt omgeven door een ommegang van 14 pijlerkapellen.


ID: 308397 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw 't Eikske en omringende kapelbomen

Langstraat (Landen)
Kapel het Eikske bevindt zich langs de Romeinse weg die de grens vormt tussen Neerlanden (Landen) en Dormaal (Zoutleeuw). De kapelsite, bestaande uit pijlerkapel en omringende bomen, staat boven op de noord-zuidgerichte heuvelrug tussen Neerlanden en Neerhespen en torent boven het omliggende landschap uit. De kapel werd oorspronkelijk opgericht in 1575, naast een eeuwenoude eik. De eik werd aan het begin van de 20ste eeuw vervangen door twee lindebomen, waarvan er nog een op de site staat. Ook de kapel werd door de eeuwen heen verschillende keren vernield en weer hersteld, onder andere in 1978.


ID: 214011 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Lindestraat 41 (Landen)
Sterk beeldbepalende, minstens tot 1741 opklimmende grote gesloten bakstenen hoeve met pannen zadeldaken, dominant ingeplant ten zuidoosten van de dorpskerk.


ID: 200238 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

St.-Jobsstraat (Landen)
Klein gebouw van baksteen met gebruikmaking van zandsteen voor onderbouw, omlijstingen, hoekkettingen en geveldekplaten, uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 44117 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Georiƫnteerd bedehuis midden omhaagd kerkhof met onder meer bakstenen kruiswegstaties, oorlogsgedenkteken en kapel. Huidige, neogotische hallenkerk naar ontwerp van architect M. Hocepied van 1921: imitatieve wederopbouw van een laatgotische hallenkerk met westtoren, traditioneel kerkschema van het kustgebied; hersteld en vergroot naar ontwerp van architect J. Lernould van 1863-64 en toen voorzien van een uitgewerkte vierkante toren overgaand in een achthoek.


ID: 213655 | Bouwkundig element

Gedenkkapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Kleine rechthoekige neogotische kapel uit gele baksteen, afgedekt met een zadeldak uit leisteen. Aan de voorzijde een dubbele segmentboogvormige deur met hierboven een blindvenster in de vorm van een vierpas, waarin een hardstenen kruis is ingewerkt.


ID: 44127 | Bouwkundig element

Hof ter Watervliet

Bruggestraat 49 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve, naar verluidt heropgebouwd in 1921; teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, L-vormige opstelling van boerenhuis en stalvleugel, respectievelijk ten zuidoosten en ten noordoosten van verhard erf met vaalt voor stalgebouw; zuidelijke erfoprit gemarkeerd door kastanjebomen en kleine wegkapel.