142 resultaten
ID: 54719 | Bouwkundig element
Kerkstraat 70-72 (De Haan)
Voormalig klooster en vrije meisjesschool gebouwd in 1900 naar een ontwerp van architect R. Lemahieu. Heden in gebruik als pensionaat en rusthuis.
ID: 38513 | Bouwkundig element
Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.
ID: 78191 | Bouwkundig element
Esenplein (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Esen van beide wereldoorlogen, onthuld in 1932.
ID: 78042 | Bouwkundig element
Heilig Hartplein (Diksmuide)
Bronzen Heilig Hartbeeld op arduinen sokkel.
ID: 78282 | Bouwkundig element
Keiemdorpstraat (Diksmuide)
Heilig Hartbeeld van 1930 opgesteld ter vervanging van een naoorlogse neogotische kapel op het kerkhof. Beeld op roodbakstenen sokkel met het opschrift "KEYEM AAN HET H.HART 1930". Aan de achterzijde, laag bakstenen muurtje met de data "1914" - "1918" en smeedijzeren hek met driepasmotief tussen twee bakstenen pijlers. Voorliggend prieeltje met recenter metalen hekwerk.
ID: 78387 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lekedorpstraat 87 (Diksmuide)
Pastorie met omringende tuin met onder meer rode beuk, lindes en eik, gelegen op een historische omwalde site. Ten zuiden, toegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers. Aan de straatzijde, Heilig Hartbeeld van de hand van G. Delafontaine, opgericht in 1953 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Heilig Hartebond.
ID: 78542 | Bouwkundig element
Stuivekenskerkestraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1924-1927. De kerk met voorgeplaatste westtoren, die een reconstructie is van de 16de-eeuwse toren van Oud-Stuivekenskerke, is opgebouwd uit een pseudo-basilicaal schip van vier traveeën en een recht afgesloten koor van twee traveeën, met aansluitend onder andere doopkapel en sacristie. De geelbakstenen kerk is afgedekt door leien zadel- en schilddaken. Het ommuurde, rechthoekige kerkhof is toegankelijk via ijzeren poortjes met geometrisch motief, gevat tussen bakstenen pijlers onder ezelsrug. De graftekens dateren vanaf het einde van de 19de eeuw; er is ook een heldenhuldezerkje aanwezig.
ID: 78617 | Bouwkundig element
Woumenweg 251 (Diksmuide)
Parochiekerk uit de wederopbouwperiode, toegewijd aan Sint-Andreas. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof omringd door roodbakstenen muur onder ezelsrug. Een aantal bewaarde arduinen grafmonumenten in neogotische stijl en gietijzeren kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer arduinen grafmonument voor de familie de Coninck de Merckem voorzien van wapenschild in witte natuursteen. Ten oosten buiten het kerkhofareaal, groot Heilig Hartbeeld in witte natuursteen op veldstenen sokkel.
ID: 206902 | Bouwkundig element
Verheydenstraat (Dilbeek)
Bronzen Heilig Hartbeeld op een hardstenen sokkel naar ontwerp van Frans Huygelen uit het interbellum.
ID: 85234 | Bouwkundig element
Moeie 18 (Eeklo)
Klooster en kapel van het Gesticht Heilige Vincentius a Paulo, dat opklimt tot 1839 naar plannen van de Eeklose architect Hypoliet De Smet. Aan Koning Albertstraat kloostervleugel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van 1839, uitgebreid in 1877. Links aansluitende kapel van 1855 naar de plannen van beeldhouwer Pierre de Vigne-Quyo. Ten oosten aanzet van de vroegere haakse ziekenzaalvleugel. Aan de kant van Moeie bevindt zich nog een deel van de aangelegde tuin met onder meer Heilig Hartbeeld en Mariagrot.