105 resultaten
ID: 200961 | Bouwkundig element
Kauwstraat (Herzele)
Op de hoek tussen Doorn- en Kauwstraat, staat tussen taxusbomen, op een natuurstenen sokkel, een gietijzeren kruis opgesteld. Vermoedelijk gaat het hier om een laat-19de-eeuwse constructie. Het kruis kreeg een neogotische vormgeving met een ijzeren sokkel gedecoreerd met vierlobbige bloemen en verdiepte nissen.
ID: 300896 | Landschappelijk element
Leugenstraat 6 (Herzele)
Op het kruispunt van een landweg met de toegangsweg tot een hoeve staat een wegkruis dat vergezeld wordt van twee Hollandse lindes. De bomen zijn op traditionele wijze gekandelaard.
ID: 201000 | Bouwkundig element
Kauwakkerstraat (Heuvelland)
Calvarie gelegen aan de tweesprong bij de Zwartemolenstraat. Gekasseid voorerfje afgezet met laag ijzeren hek, ten zuiden ervan plantsoen met verschillende struiken en enkele bomen. Te midden calvarie op sokkel van rotsblokken. IJzeren kruis met dito Christus.
ID: 130455 | Landschappelijk element
Soldatenstraat (Heuvelland)
Drie opgaande ruwe berken aangeplant bij een wegkruis langsheen de Soldatenstraat.
ID: 130674 | Landschappelijk element
Vierstraat, Voormezelestraat (Heuvelland)
Drie opgaande zomereiken aangeplant bij een wegkruis, bij het kruispunt van de Vierstraat met de Voormezelestraat.
ID: 51010 | Bouwkundig element
Noordabeelstraat (Hooglede)
Houten kruis met gietijzeren Christus.
ID: 51219 | Bouwkundig element
Lammekensknokstraat (Ingelmunster)
Gietijzeren kruis met beschilderd houten beeld, beschaduwd door twee grote rode beuken en omheind met roodgeschilderd gietijzeren hek.
ID: 130810 | Landschappelijk element
Lievehereboomstraat, Vinckenroyestraat (Kortessem)
De lievehereboom, een zomereik (Quercus robur), is één van de oudste bomen van België (volgens de overlevering zou de boom geplant zijn omstreeks 800). Deze boom vormt een belangrijk baken in het omringende agrarische landschap.
ID: 61069 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kalvariestraat, Kardinaalstraat, Keizerstraat (Kortrijk)
Pestkruis geplaatst tijdens de cholera-epidemie van 1855-1856. Het kruis, geflankeerd door twee lindes, heeft een beeldbepalende ligging op het kruispunt van beide wegen, tevens is het gelegen op één van de hoogste punten van de gemeente. Calvarie met fraai beschilderd gietijzeren beeld op houten kruis met opschrift "INRI".
ID: 91495 | Bouwkundig element
Beiaardstraat (Lendelede)
Wegkruis gelegen op het hoogste punt van Lendelede (42,5 meter), aan de erfoprit van de hoeve en voormalige Beiaardmolensite "ter Goudberg". Het kruis wordt volgens literatuur reeds vermeld in 16de-eeuwse bronnen. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).